Assassin’s Creed: The Rebel Collection

När Assassin’s Creed IV: Black Flag släpptes 2013 var det en titel som både följde i stegen från Assassin’s Creed III och som samtidigt åtgärdade kritiken från föregångaren. Det tog elementen som fungerade och expanderade dem avsevärt och lyckades samtidigt eliminera de allra flesta bristerna. Titeln har nu nått Switch tillsammans med semi-uppföljaren Rogue och en hel drös med extramaterial.

Var du en av de som tycker att Assassin’s Creed III hade en på tok för lång och seg inledning? I så fall finns risken att du får en whiplash-skada när du drar igång The Rebel Collection och närmare bestämt Black Flag. Istället för en uppbyggnad på 8-10 timmar innan spelet drar igång tar det här mindre än 8 minuter innan vår hjälte Edward Kenway har stulit en dräkt från en Assassin, kapat ett fartyg och seglat ut i Karibien.

Jämfört med snigeltempot som Haytham och Connor erbjöd är skillnaden dag och natt och Black Flag gör inga försök med att hålla tillbaka utan gasen är välplacerad i botten ett bra tag för att låta mig som spelare få prova på allt från lönnmördande till piratstrider med fartyg. Black Flag skalar bort mycket av den onödiga tyngd och domedagskänsla som återfanns i ACIII till förmån för ett fartfyllt piratäventyr och det är det bättre spelet med hästlängder.

”Hörru, peta inte den där i ögat på mig”, sa vakten. ”Famous last words”, sa Edward.

I samlingen The Rebel Collection finner vi alltså även Assassin’s Creed: Rogue, spelet som släpptes till förra generationens konsoler när de nya maskinerna fick ta emot katastrofen Assassin’s Creed: Unity. Rogue är tveklöst en av seriens mest underskattade delar och att följa huvudkaraktären Shay Patrick Cormacks resa från Assassin till Templar är oväntat underhållande. Spelmekaniskt sett är det Black Flag 1.5 men det gör inget då Black Flag tveklöst var seriens höjdpunkt fram till Origins och Odyssey klev in i matchen.

Konverteringarna av de bägge titlarna till Switch har gått betydligt bättre än de gjorde när ACIII gjorde hoppet tidigare i år. Den samlingen hade vid lansering stora problem med bilduppdateringen och en hel del buggar. Både Black Flag och Rogue (samt expansionen Freedom Cry och Avelines uppdrag) flyter överlag på riktigt bra och är betydligt mer stabila och polerade än sist. Visst kan bilduppdateringen falla emellanåt men det gjorde den i originalversionerna också och det är aldrig så illa att det blir ospelbart.

När Shay väl insåg att hans vänner tog det här med isbad en aning för seriöst var det redan försent.

Kontrollschemat har dock inte åldrats lika väl och det är väldigt lätt för våra hjältar att fastna bakom saker de inte borde eller klättra upp för en vägg istället för att springa framåt. Återigen är detta ett arv från tiden då de ursprungligen släpptes så det är något vi får leva med.

Assassin’s Creed: The Rebel Collection är en riktigt matig samling som alltså innehåller två fulla spel, två expansioner (eller åtminstone en och en halv) samt en hel del annat spännande extramaterial, till exempel en manga. Ubisoft har tryckt in så mycket de bara kunnat i paketet och om du är ute efter de bästa spelen i Assassin’s Creed-serien från ”den gamla skolan” finner du dem här. Att kunna segla och kapa fartyg i handhållet läge är en ren fröjd och jag har haft otroligt roligt under tiden jag besökt 1700-talets Nord- och Mellanamerika på nytt. Jag rekommenderar att du gör samma resa.

Recensionsdata

Utvecklare: Ubisoft
Utgivare: Ubisoft
Utgivningsdatum: 06/12/2019
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.