The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition

När The Witcher 3: Wild Hunt släpptes för fyra år sedan blev det (rättmätigt) hyllat som ett av årets bästa spel och kanske ett av tidernas bästa actionrollspel. CD Projekt RED levererade en vacker, medryckande och minnesvärd upplevelse som håller än idag. När ryktena om en Switch-version började florera var jag snabb med att avfärda dem som just rykten. Det fanns väl inte en chans att någon skulle kunna klämma in detta massiva äventyr på Nintendos hybridkonsol?

Spola fram tiden och jag sitter här med dussintals timmar av The Witcher 3 till Switch i ryggen. Ändå kan jag inte riktigt acceptera att spelet ens existerar. CD Projekt RED har tillsammans med portningsstudion Saber Interactive på något sätt (som jag förutsätter involverar svart magi och avtal med Djävulen själv) lyckats ta hela Witcher 3-upplevelsen, inklusive två massiva expansioner, och har fått ned det på ett Switch-kort, alternativt en nedladdning på 32 gb. Exakt hur de har gått till väga lär vi aldrig få veta men resultatet är onekligen imponerande.

Geralt kom på att han glömt ugnen på hemma i Kaer Morhen.

Visst, jämfört med versionerna till PC, PlayStation 4 och Xbox One ser The Witcher till Switch ganska smetigt ut. Lågupplösta texturer, bilduppdatering som inte riktigt är hundra procent stabil, aningen burkigt ljud och en betydligt lägre detaljrikedom är saker som sticker ut tidigt. Detta visar sig också vara de enda negativa aspekterna jag kan hitta med denna konvertering.

The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition är nämligen fortfarande lika fantastiskt som när det släpptes. Berättelsen om Geralt of Rivia inleds här med att han söker sin älskade Yennefer och följer hennes spår genom landsbygden. Det dröjer dock inte många timmar innan berättelsen sparkar igång ordentligt och bjuder på en berättelse med betydligt högre insatser och risker när de ondskefulla varelserna som kallas The Wild Hunt dyker upp.

Manuset är otroligt välskrivet och minsta lilla rad dialog levereras med inlevelse och trovärdighet. De politiska intrigerna kan stundtals jämföras med de i Game of Thrones och inte bara för att Charles Dance, skådespelaren bakom Tywin Lannister, medverkar som kejsaren Emhyr var Emreis.

Rövaren Loffe försökte attackera Geralt men hans luva föll ned för hans ögon, vilket ledde till problem med stål genom magen kort efter att bilden togs.

Genom äventyrets gång får Geralt tillgång till nya färdigheter i sann rollspelsanda och jag kan välja fritt hur jag vill bygga upp hans egenskaper. Ska Geralt bli en Witcher som lever och dör med svärd i hand och som väljer närstrid i alla lägen? Ska han förlita sig på magi eller alkemi? Eller varför inte en blandning av allt för bästa variation? Djupet i The Witcher 3 är smått svindlande och det kan kännas överväldigande att ge sig in i de många underliggande systemen som finns. Allt från att hålla vapen och utrustning i toppskick till att brygga oljor som ger särskilda egenskaper tar tid att komma in i men är otroligt belönande i slutändan.

Att ta sig genom huvudäventyret och dess många sidouppdrag kan med enkelhet ta över 100 timmar och när du har nått en viss nivå kan du även ge dig på de massiva expansionerna Hearts of Stone och Blood and Wine. Dessa två är likt huvudspelet mästerligt designade och bjuder på i princip fristående äventyr som även de rymmer dussintals speltimmar. Det går även bra att hoppa in direkt i valfri expansion från spelets huvudmeny för den som så önskar.

Att ha en rebellisk tonåring med emo-smink är standard även i fantasyvärldar.

Om du har tänkt att spela större delen av The Witcher 3 på din TV i dockat läge finns det några saker att ha i åtanke. För det första ser spelet som jag tidigare nämnt ganska smetigt ut på större displayer och det är helt klart den sämsta versionen att spela på stor skärm. Har du tillgång till en PC eller en annan konsol är de versionerna klart att föredra.

Om du däremot kommer spela mest i handhållet läge eller möjligtvis alternera mellan dem är The Witcher 3 en solklar rekommendation. Att kunna bära med sig ett av senare års största spel (både sett till spelvärldens storlek och innehållsmässigt) är en ren fröjd och det rör sig tveklöst om ett renodlat mästerverk.

Trots att vissa uppoffringar har fått göras för att The Witcher 3 skall fungera på Switch är det i övrigt en fullkomligt kompromisslös upplevelse som innehåller allt material som andra konsoler fått ta del av och för det skall utvecklarna ha en stående ovation. Att de dessutom gjort ett av tidernas bästa spel tillgängligt på Nintendos maskin är en ren kulturgärning.

Recensionsdata

Utvecklare: CD Projekt RED / Saber Interactive
Utgivare: Bandai Namco
Utgivningsdatum: 15/10/2019
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.