Johans topp 5 från 2019

Jag hörde flera gånger under året att 2019 är ett mellanår, och att spelutbudet är ett av de svagaste på ganska länge. Det har inte alls matchat mina egna upplevelser, då det snarare (i vanlig ordning) har varit svårt att finna tid till allt jag skulle önska spela.

Efter mycket övervägande har jag dock slutligen kunnat bestämma mig för en numrerad topplista för mina favoritupplevelser från året. Det finns absolut fler spel som jag skulle kunna klämma in här, men som jag helt enkelt inte har hunnit ge tillräckligt mycket uppmärksamhet för att utvärdera. Kanske kommer tomten med några extra timmar på dygnet i år?

1. Fire Emblem: Three Houses

2019 har handlat mycket om att upptäcka spelserier som jag inte tidigare har haft kontakt med, och det visar sig att en av dessa toppar min årslista. Fire Emblem: Three Houses blandar en intressant spelvärld med djup bakgrundshistoria och härliga taktiska strider på ett vis som fängslade mig totalt. Som en bonus håller dessutom karaktärsgalleriet ypperlig klass, och det kan lätt försvinna många timmar under de mer sociala delarna av spelet.

2. Luigi’s Mansion 3

Det är inte ofta den lättskrämde Luigi får stå i rampljuset, men när det väl sker brukar det lyckas ganska bra. Luigi’s Mansion 3 bjuder inte bara på en av årets mest underhållande upplevelser, utan även en av de vackraste. Inte bara på en teknisk nivå, utan även designmässigt. Det blir aldrig tråkigt att utforska alla rummens små skrymslen och vrår, och spelet finner en väldigt bra balans mellan strider och pussellösningar.

3. Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy

Som en gammal fan av äventyrsspel är det ju inte konstigt att jag fastnar för en av de bästa blandningarna av visuell roman och problemlösning som finns. Nu har de tre första spelen i serien har fått en återutgivning till Nintendo Switch, och de håller i princip lika bra idag som de gjorde ursprungligen. Spelen bjuder på härliga vändningar i berättelsen som sällan går att förutspå, vilket gör att rättegångarna känns riktigt rafflande.

4. The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition

När jag fick testa spelet på Gamescom i somras trodde jag knappt mina ögon. Att ett massivt spel som The Witcher 3: Wild Hunt skulle kunna rulla på en plattform som är markant svagare än de konkurrerande kändes lite overkligt. Visst har utvecklarna fått göra en del kompromisser på det grafiska, men i slutänden är det ändå fantastiskt att detta rollspelsepos går att uppleva på Nintendo Switch. Spelet är dessutom ett av de bästa rollspelen från de senaste tio åren, och bör alltså upplevas av alla.

5. Pokémon Sword/Shield

Pokémon är ytterligare en spelserie som har gått mig helt förbi, men som jag beslöt mig för att ge en chans till slut. Jag märkte snabbt att jag blev uppslukad av samlandet och utforskandet, och tappade helt tråden i berättelsen för att istället fokusera på min Pokédex. Det har förgyllt mina pendlingar i många fall, då det fungerar för både för kortare sessioner och långa avkopplande sittningar. Ett riktigt komfortspel som går att återvända till när som helst.

Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Läsarkommentarer (2)

  1. Fin lista, jag håller till och med med om placeringarna 🙂 Fire Emblem: Three Houses är ohotad etta för mig och har verkligen förgyllt året.

    Jag har dock inte hunnit skaffa Luigi’s Manison 3 än, kanske mest för att jag inte är särskilt förtjust i föregångarna. Men jag har hört flera som placerat det högt på sina årslistor så det får garanterat bli ett köp när jag betat av lite fler titlar i min skämshög 🙂

    • Ja, Luigi’s Mansion 3 är verkligen värt att kika närmare på. Jag har bara spelat föregångaren på 3DS, och hade blandade erfarenheter, men detta träffar verkligen rätt på de flesta punkter.

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.