Dusk Diver

Vad ska man göra när ett gäng djurgudar från den kinesiska mytologin drar igång ett interdimentionellt krig som leder till att flera av dem lite oväntat hamnar i staden Taipei i Taiwan? Den frågan får tonårstjejen Yuma ställa sig när de flesta dimper ned i Ximending-distriktet och det visar sig att hon kan vara den utvalda för att rädda världen.

Allting med Dusk Diver formligen skriker ”anime”. Från karaktärsdesignen till berättelsen och spelupplägget är tydligt japanskt på alla sätt och vis. Döm då min förvåning när jag startade upp spelet och insåg att det faktiskt inte alls utspelas i till exempel Shibuya-distriktet som jag kanske trott först. Istället är spelet utvecklat av taiwanesiska studion JFI Games, vilket är anledningen till att en stor del av spelet rör sig kring kinesisk mytologi och att det utspelas i Taipei, utvecklarns huvudstad.

Vad skulle hända om Kiryu från Yakuza-spelen och Mythra från Xenoblade Chronicles 2 slog sig ihop i ett taiwanesiskt actionspel? Svaret ser du ovan.

Detta kulturella skifte gör sig påmint till viss del och den hyperstiliserade versionen av Ximending-distriktet ska i många fall ligga väldigt nära verkligheten när det kommer till byggnader och liknande. Detta är dock inget som jag själv märker av då jag aldrig har besökt staden men det är likväl en trevlig detalj för de som är mer beresta än jag själv.

Nåväl, spelmekaniskt sett handlar Dusk Diver till största del om att puckla på mängder och åter mängder av fiender. Det rör sig om blixtsnabb action där Yuma och hennes olika gud-allierade tar sig an horder av fiender på en gång och det påminner inte så lite om Dynasty Warriors-spelen emellanåt.

Samtidigt finns det mellan uppdragen i den parallella världen Youshanding tid att utforska Ximending och bygga relationer med spelets olika karaktärer. Detta är tyvärr inte ett särskilt djupgående system och om du förväntar dig något i klass med till exempel Persona-spelen finns det en risk att du blir besviken.

Alla hjältar med alternativ skepnad värt namnet innehåller neonfärgat hår.

Det erbjuds också en rad olika typer av sidouppdrag att utföra i Ximending men dessa är sällan särskilt underhållande eller utmanande. Nej, huvudglädjen i Dusk Diver ligger istället i det välutvecklade och underhållande stridssystemet. Detta ger Yuma möjligheten att frammana de olika gudomliga väktare som hon allierat sig med för att genomföra spektakulära attacker mot sina fiender. Allteftersom spelet fortgår dyker nya karaktärer upp som erbjuder nya förmågor, vilket gör att spelet håller sig fräscht längre än det kanske hade gjort annars.

Presentationen i Dusk Diver är för det mesta toppen, med härligt färgsprakande miljöer, en blandning av pastell och neon som verkligen sticker ut från mängden. Manuset är också oväntat fyndigt och riktigt roligt emellanåt. Tyvärr kan bilduppdateringen halka efter lite emellanåt men det är som tur väl är inte tillräckligt för att förstöra upplevelsen.

Dusk Diver är ett trevligt actionspel med vissa rollspelsinslag som kom lite från ingenstans och har visat sig vara en riktigt positiv överraskning. Jag hoppas att utvecklarna får chansen att skapa en lite matigare uppföljare för jag skulle gärna återse Yuma och gänget i framtiden.

Recensionsdata

Utvecklare: JFI Games
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 25/10/2019
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.