Saints Row IV: Re-Elected

Saints Row-serien har haft en intressant resa sedan starten på Xbox 360 för nio år sedan. Vad som inledningsvis var en hyfsad GTA-kopia har genom uppföljare vuxit till en helt annan typ av spel. Gängkrigen har hamnat så långt i bakgrunden att de inte syns längre och fokus ligger numera på galna upptåg, ännu galnare karaktärer och vapen som verkar vara hämtade ur en feberdröm.

I spelets fjärde del, som släpptes 2013, tog utvecklarna i från tårna och kastade in alla idéer de kunde komma på. Huvudkaraktären är USA:s president? Check! Utomjordingar anfaller och kidnappar mänsklighetens smartaste personer? Japp! Spelaren blir inlåst i en datorsimulerad värld där presidenten har superkrafter? Varför inte?

Alla hårdkokta actionspel värda namnet bör innehålla ett födelsedagskalas.

Nu har Saints Row IV kommit till Nintendo Switch i form av specialutgåvan Re-Elected. Spelet levereras komplett med allt DLC som släppts till originalet samt vissa grafiska förbättringar. Presentationsmässigt har det dock inte hänt överdrivet mycket och jag kan egentligen inte se särskilt stor skillnad mellan denna version och den till förra generationens konsoler.

Bilduppdateringen är högre men den är långt ifrån stabil utan hoppar mellan drygt 30 bildrutor per sekund upp till 60 emellanåt. Det är inte alltid helt optimalt men jämfört med den tekniska katastrof som var Switch-versionen av Saints Row The Third så är detta miltals bättre.

Utöver de tekniska förbättringarna kan jag glatt meddela att Saints Row IV är lika underhållande idag som 2013. Att skapa min egen karaktär och sedan utrusta honom eller henne med diverse superkrafter i kampen mot Zin-imperiet är ren och skär galenskap i spelform. Det regnar referenser till tidigare spel i serien, det drivs med Mass Effect-serien och vi får även återuppleva en scen från den klassiska sci-fi-filmen “They Live”.

Antonio Banderas gamla gitarrfodral från Desperado fick nytt liv när den skaffade nya ljuseffekter.

Uppdragen i Saints Row IV är varierande och underhållande, även om striderna med Warden-fienderna fortfarande är lika frustrerande som tidigare. Vad som däremot är allt annat än frustrerande är den ständiga jakten på de lysande klot som används för att uppgradera mina superkrafter. Att superhoppa runt i digitala Steelport kan lätt gå från ett par minuter till ett par timmar och det väcker härliga minnen från Xbox 360-spelet Crackdown.

Saints Row IV har alltså till skillnad från sin föregångare klarat konverteringen till Switch på ett smått strålande sätt och även om jag hade föredragit en låst bilduppdatering för en mer stabil upplevelse är det hästlängder bättre än Saints Row The Third. Lägg till det faktum att detta är mitt personliga favoritspel i serien och det är svårt att inte rekommendera den här titeln för fans av actionspel till Switch.

Recensionsdata

Utvecklare: Volition
Utgivare: Koch Media
Utgivningsdatum: 27/03/2020
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.