SeaBed

SeaBed är en av de svåraste recensioner jag någonsin behövt skriva. Inte för att jag har svårt att bilda mig en uppfattning om titeln utan snarare för att det är svårt att beskriva upplevelsen utan att avslöja sånt som du själv borde få uppleva och upptäcka. Nyfiken? Läs då vidare!

SeaBed är en visuell roman olik alla andra jag har testat och recenserat genom åren. Istället för det klassiska upplägget med dialogrutor och karaktärers huvuden som dyker upp och läser dialogen erbjuder SeaBed något som snarare liknar en traditionell roman.

Borta är dialog och inlästa repliker. Istället får jag sidor av skriven prosa. Berättelsen i SeaBed är från början skriven i sten, det finns inga val att göra som styr berättelsen, inga olika slut att ta del av eller någon form av interaktion överhuuvdtaget. Om du ska ge dig på SeaBed är det bäst att tänka att du ska läsa en bok eller se en film, där alla händelser är planerade i förväg och kommer att ske som skaparna har planerat.

Att bära med sig bränsle är aldrig en bra idé, uppenbarligen.

Om du går in i SeaBed med detta i åtanke har du en smått fantastisk uppevelse framför dig. Berättelsen är alltså i princip det enda spelet har att luta sig mot så att avslöja något vore att göra dig en björntjänst. Det lilla jag vågar avslöja är att det rör en kärlekstriangel mellan tre unga kvinnor vars förflutna påverkar deras vuxna liv. Vi följer karaktärerna Sachiko, Takako och Narasaki och utan att avslöja mer än vad som är absolut nödvändigt tar berättelsen upp ämnen som kan liknas vid mental ohälsa, svår saknad, ångest och panikattacker.

Det är inte en klämkäck anime-historia som vi får ta del av, var så säker. Trots en ganska lättsam grafisk stil bjuder SeaBed på en tung berättelse som vågar ta tid på sig för att komma dit den vill. Den berättande texten målar upp en nästintill poetisk stämning som matchas av ett magiskt soundtrack.

Japanska spökhistorier? Har aldrig hört på maken, så befängt!

Berättelsen presenteras inte heller helt kronologiskt utan den hoppar fram och tillbaka mellan såväl tidsperioder som perspektiv och snart börjar antydan till ett mysterium dyka upp som genast fångar min uppmärksamhet och sedan håller mig i ett järngrepp genom hela upplevelsen.

Allt som allt är SeaBed en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis, förutsatt att du är beredd på vad du ger dig in på. När världen ser ut som den gör i dagsläget kan SeaBed vara en riktigt trevlig upplevelse och verklighetsflykt.

Recensionsdata

Utvecklare: Paleontology Soft
Utgivare: Fruitbait Factory
Utgivningsdatum: 19/03/2020
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.