Captain Tsubasa: Rise of new Champions

Jag är inte mycket av en atlet i verkligheten. Jag spelade fotboll fram till att jag var ungefär 18 år, därefter har min idrottskarriär blivit reducerad till en promenad då och då, kanske en cykeltur och flertalet outnyttjade gymkort. Men om det är något som jag verkligen är ett fan av så är det en bra sportanime och en av genrens verkliga giganter har nu kommit till Switch, nämligen Captain Tsubasa!

Captain Tsubasa har varit med länge i den popkulturella historien, faktum är att mangan debuterade redan 1981, alltså hela fem år innan undertecknad ens dök upp i livet. Sedan dess har det bjudits på en lång rad projekt i form av anime, långfilmer, leksaker och spel. Få av dessa har dock nått hit till Europa vilket kan vara anledningen till att karaktären fortfarande är relativt okänd på våra breddgrader.

Som tur är har Bandai Namco nu sett till att det senaste spelet, Rise of New Champions, släpps även här och det är med facit i hand en ren kulturgärning då spelet visar sig vara vansinnigt underhållande.

När en japansk animekaraktär försöker gapa lika mycket som valfritt Hammarby-fan men ändå misslyckas.

Det bör dock sägas direkt att om du går in i Captain Tsubasa och förväntar dig ett fotbollsspel i stil med FIFA men med lite mer färg lär du bli besviken. För det blotta ögat må det se ut att vara så men Rise of New Champions anammar förlagan på bästa tänkbara sätt. Detta är fotboll med maximal dos anime!

Spelet erbjuder två enspelarlägen, varav det första återskapar delar av Captain Tsubasa-berättelsen. Detta läge är ett perfekt ställe att börja på då det inte bara introducerar spelmekaniken på ett strålande sätt utan även sammanfattar storyn så att i princip alla kan hänga med på vad som händer. Mycket lämnas förstås utanför då det hade varit omöjligt att klämma in nästan 40 års av berättelser i ett spel men det som finns med är fullt tillräckligt för att ge karaktärerna personlighet och motivation.

Efter en handfull timmar när detta läge är avslutat finns ett annat enspelarläge där jag får skapa min egen karaktär. Här blir utmaningsnivån aningen högre och min egenskapade karaktär kan sedan föras över till onlineläget, där jag får sätta ihop mitt eget lag.

Själva spelandet är uppdelat i två element. Dels får vi berättelsen levererad i det som närmast liknar en visuell roman och här får vi ta del av rivaliteten mellan de olika skolorna och spelarna. Det är sportdrama a lá Anime på bästa tänkbara sätt och rivaliteten förs över till matcherna också.

Ingen fotbollsmatch är komplett utan en lasershow. Gärna på spelarna själva. Mitt under matchen..?

Väl ute på planen må det inledningsvis se ut som ett vanligt fotbollsspel men det dröjer inte många sekunder innan jag inser att detta är något helt annat. Här har vi energimätare, specialattacker och rörelser som trotsar alla fysikens lagar. Det hela är hektiskt, färgsprakande och helt galet och jag älskar det.

Målvakterna är mästare som fångar allt så länge deras enerimätare inte är i botten, finter verkar bryta ljusets hastighet och skott på mål rör sig i riktningar som borde vara omöjliga. Att ta detta genom enspelarläget är otroligt underhållande och även online mot andra spelare blir det stundtals rent vansinnigt.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions är ett strålande sportspel som lyckas fokusera på fotboll men samtidigt inte alls. Jag har i ärlighetens namn svårt att hitta någon annan titel som ens liknar den, det skulle möjligtvis vara något av Marios fotbollsspel. Om du är ute efter något som är radikalt annorlunda från FIFA eller PES och om du är öppen för det, så kommer Captain Tsubasa cykelsparka sig rakt in i det mål som är ditt hjärta.

Recensionsdata

Utvecklare: Tamsoft
Utgivare: Bandai Namco
Utgivningsdatum: 28/08/2020
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.