Rune Factory 3 Special

Berättelsen i Rune Factory 3 (som, i ärlighetens namn finns med mest som en nödvändighet snarare än en drivande kraft) inleds med en monster som faller från himlen. Något som inte helt oväntat överraskar invånarna i staden Sharance. En flicka har snabbt medlidande med monstret och tar med det till sitt hus, ger det ett rum att bo i och en säng att återhämta sig i, men monstret finns ingenstans att finnas nästa morgon och har istället ersatts av en mystisk pojke som på klassiskt JRPG/anime-manér lider av minnesförlust. Detta är vår huvudkaraktär och han får snart ett reservhem byggt direkt i stammen av den stora Sharance-trädet strax utanför staden och hans avslappnade nya liv som invånare börjar medan han långsamt sätter ihop pusselbitarna från sitt förflutna.

Det är alltså en berättelse som fungerar som ramverk för en fantasyinspirerad jordbrukssimulator men inte mycket mer. Lyckligtvis kompenserar Rune Factory 3 det den förlorar i sin premiss med sina karaktärer. Den mångsidiga ensemblen är en fröjd att interagera med och varje karaktär är minnesvärd och charmig på sitt eget sätt, vilket ger varje dag mycket mer mening när du lär känna dem.

Spelet följer vanliga regler för jordbruksgenren på ytan, även om det finns klart fler aktiviteter att engagera sig i bortom det lugna livet på gården. Varje dag börjar vanligtvis med att du tar hand om dina grundläggande jordbruksuppgifter som att plöja jorden, rensa ogräs och samla resurser från de olika djur som huserar på gården. Olika grödor säljs i staden och varierar med årstiderna, och även om du kan plantera och odla vad som helst när som helst, kommer grödor som är i säsong alltid att prestera mycket bättre än de som är ur säsong.

Intäkterna från dina försäljningar gör det möjligt för dig att sakta uppgradera dina verktyg och gårdens storlek och erbjuder en belönande utbetalning för allt ditt hårda arbete dag efter dag. Som du förväntar dig av ett spel som direkt härstammar från genrens urfader Harvest Moon är dessa jordbruksmekaniker ganska tillfredsställande att engagera sig i och ger en trevlig spelmekanik som uppmuntrar dig att spela i din egen takt.

Denna jordbruksmekanik är långt ifrån allt som Rune Factory 3 har att erbjuda, eftersom hela gimmicken här är att Rune Factory också är ett JRPG. Så om du vill lägga ner hackan för en dag kan du istället ta till vapen och ge dig ut i en närliggande fängelse för lite gammaldags monsterjakt och svärdskamp. Striden i fängelserna följer en relativt grundläggande hack ’n’ slash-formel, men det finns en trevlig mångfald av vapentyper och trollformler du kan använda som kan blanda upp din strategi. Dessutom kan du så småningom ta med bybor och befrämjade monster med dig i strid, vilket ger dig något stöd för de tuffare avsnitten samtidigt som det erbjuder några bonding-möjligheter. Sedan kan material och varor du får från dina äventyr säljas i byn, och du kan använda intäkterna för att utveckla din gård ytterligare.

Även om det finns många alternativ för hur du kan spendera en given dag, är du inte helt obegränsad i vad du kan göra. Det finns också en energimätare att hantera under spelets gång. Varje gång du svänger ett svärd eller kastar en fiskespö, kommer du att förlora lite energi från din mätare, och om den töms innan du går och lägger dig eller äter något kommer du att svimma. Detta gör det till en balansgång mellan aktiviteter för att maximera varje dag baserat på din energimätare vilket är ett trevligt tillskott som inte direkt förtar eller stressar på spelupplevelsen.

Visuellt lånar Rune Factory 3 mycket av den grafiska stil som användes i den ursprungliga utgåvan till Nintendo 3DS, bara lite uppfräschad med en HD-glans. Miljöerna använder alla förrenderade bakgrunder som de 3D-karaktärsmodellerna springer över vilket fungerade lite bättre i originalet än här då det finns vissa områden där bakgrunderna ser aningen gryniga ut.

Jämfört med efterföljande Rune Factory 4 känns Rune Factory 3 också som ett aningen simplare spel och Rune Factory 3 är en upplevelse som är avklarad klart snabbare än seriens fjärde del. I övrigt finns det kanske inte jättemycket som gör att spelet förtjänar ”Special” i titeln då det i mångt och mycket är samma spel som till 3DS med undantaget för det tillagda ”Newlywed Mode”, som ger små sidohistorier med de olika karaktärerna man kan gifta sig med.

I slutändan är Rune Factory 3 dock en mycket trevlig bekantskap som passar perfekt att koppla av med nu när hösten så smått börjar smyga sig på. Det finns många jordbrukssimulatorer att välja mellan men denna titel har dock tillräckligt med personlighet för att stå på egna ben i konkurrensen.

Recensionsdata

Utvecklare: Marvelous
Utgivare: Marvelous Europe
Utgivningsdatum: 05/09/2023
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.