Tales of Vesperia: Definitive Edition

Tales of-serien har hängt med ända sedan Super Nintendo-eran och Bandai Namcos rollspel har genom åren samlat på sig en stor trogen fanskara som längtar ivrigt efter varje ny del. Ibland kan det dock vara skönt med en återgång till en titel som visat sig vara en av de mest populära i serien. Detta är något som utvecklarna själva verkar hålla med om och därför har vi nu fått Tales of Vesperia: Definitive Edition.

Tales of Vesperia var inledningsvis ett Xbox 360-exklusivt tillskott i serien och det har sedan den ursprungliga lanseringen vuxit till att bli en av de mest uppskattade delarna i Tales of-världen. Frågan är om spelet håller lika bra idag? Svaret är helt klart ”Ja!”.

Tales of Vesperia: Definitive Edition följer den före detta soldaten Yuri Lowell som lever ett hyfsat fridfullt och sorglöst liv tillsammans med sin piprökande hund Repede. När en lurendrejare blåser folket i huvudstadens fattigare områden på pengar genom att stjäla deras Blastia, en magisk kraft med många användningsområden men som i just detta fall kontrollerar vattnet.

Inget JRPG är komplett utan spektakulära specialattacker och Yuri kan några av de bästa!

Ett par snabba händelser senare finner Yuri sig själv på jakt efter sin vän Flynn, tillsammans med en oväntade vapendragaren Estelle, som verkar ha levt hela sitt liv bakom det stora slottets skyddande väggar. Alla som någon gång spelat ett Tales of-spel (eller bara något japanskt rollspel, egentligen) inser dock snabbt att denna relativt milda inledning bara är början på ett storslaget äventyr där det snabbt visar sig att hela världens öde står på spel.

Jag har genom åren spelat ungefär fem av de andra Tales of-spelen och jag har funnit samtliga högst njutbara på olika nivåer. Frågan är om inte Tales of Vesperia dock tillhör de allra bästa? Det känns som att det var här serien prickade rätt på samtliga punkter, från det medryckande stridssystemet, till den mästerligt komponerade musiken och det vansinnigt charmiga karaktärsgalleriet. Till och med de engelska rösterna är bra i denna titel och det kommer från någon som brukar sky engelska dubbningar av japanskt material som pesten. Troy Baker i huvudrollen gör sitt, naturligtvis men samtliga skådespelare imponerar med röster fyllda av personlighet.

Det breda karaktärsgalleriet utmärker sig även i spelets många strider på ett föredömligt sätt.

Denna uppdaterade version innehåller grafik som har betydligt högre upplösning än originalet och den grafiska stilen gör att det fortfarande ser väldigt bra ut, om än aningen bristande när det gäller detaljrikedom. Spelet fungerar utmärkt på Switch men jag märker att bilduppdateringen tappar lite emellanåt, framförallt vid de vidare vyerna.

Detta är dock inget som förtar upplevelsen utan Tales of Vesperia: Definitive Edition är på alla sätt och vis ett mycket underhållande JRPG som erbjuder många timmars underhållning. Med en medryckande berättelse, ett magiskt soundtrack och ett charmigt karaktärsgalleri kommer du att få ut mycket glädje av Tales of Vesperia. Det är utan tvekan ett av de bästa spelen i genren som släppts till Switch hittills. Nu hoppas jag bara att fler delar i serien når Nintendos nya konsol. Tales of Xillia eller Berseria, kanske?

David
Senaste inläggen av David (se alla)

Läsarkommentarer (4)

  1. Lustigt att du nämner Xillia och Berseria i slutet av texten, då dessa två delar i serien är de som jag håller högst efter Vesperia. Nu har inte jag heller spelat samtliga Tales of-spel, men Vesperia höll verkligen en helt annan klass än alla andra delar i serien jag hade kommit i kontakt med, och ärligt talat var det nog först när Berseria dök upp som min favoritdel faktiskt fick en riktig utmanare.

    • Xillia har en särskild plats i mitt hjärta då det var den första delen jag spelade i serien. Därefter har jag avverkat Symphonia, Zestiria och Berseria före Vesperia. Håller med om att Berseria tillhör seriens toppar också! Skulle gärna se alla 3D-delar i serien till Switch.

  2. Jag har inte spelat någon Tales-spel sedan Tales of Destiny på PlayStation för 22 år sedan, men den här recensionen fick mig att köpa detta.

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.