Tokyo School Life

Av alla mina drömresmål (som det finns gott om) är Japan det som står absolut högst på min lista. Drömmen om att få besöka den stigande solens rike har levt i mitt medvetande under lång tid och jag vet att jag en vacker dag kommer få göra resan som jag längtar så efter.

Innan dess kan jag dock roa mig med att besöka landet i digital form. Yakuza-serien har gjort ett mästerligt jobb av att spegla de lite skummare delarna av Tokyo och Shenmue har låtit mig besöka den japanska landsbygden. Nu har vi även Toky School Life, som låter mig prova på den japanska high school-upplevelsen i form av en visuell roman, givetvis med romantiska inslag.

De tre kvinnliga huvudkaraktärerna bjuder på vitt skilda personligheter men lyckas alla charma sig rakt in i mitt hjärta.

När spelet börjar anländer huvudkaraktären till Japan som en del av ett utbytesprogram mellan syskonskolor. Det sägs aldrig rakt ut vilket land huvudpersonen kommer från, förmodligen för att jag som spelare ska kunna projicera mig själv mer på karaktären. Efter vissa problem med att ta sig till den lilla staden som skall bli mitt hem stöter jag snabbt på tre unga kvinnor som ska visa sig spela en stor roll under vistelsen i Japan.

Min karaktär har redan inledningsvis förhoppningar om att finna kärleken under sitt besök i Japan och de tre tjejerna, Karin, Sakura och Aoi är tre vitt skilda personligheter på alla sätt och vis. Karin är den klassiska “tsundere”-tjejen som inledningsvis är väldigt kall och frånstötande när det gäller vår käre protagonist men som i vanlig ordning visar sig ha ett gott hjärta under sitt hårda skal. Sakura är den vänliga, tystlåtna flickan som i hemlighet är en stor otaku men som samtidigt kämpar mot en osynlig sjukdom. Aoi är den rättrådiga pojkflickan som tar hand om de andra.

Om du vill kombinera spelade med en språkkurs har Tokyo School Life hjälpmedel för just detta ändamål!

Dessa tre unga kvinnor bor tillsammans i ett gruppboende som de själva sköter och givetvis visar det sig att huvudkaraktären är den enda pojken som ska bo där, tillsammans med tjejerna. Anime-klyschorna haglar tätt i de första delarna av Tokyo School Life, vilket inte är negativt på något sätt. Huvudkaraktärerna är charmiga och sprängfyllda av personlighet och vår hjältes inre monolog när han försöker ta sig genom sin skolvistelse i Japan är underghållande.

Jag tycker också det är skönt att de kvinnliga karaktärerna inte sexualiseras på ett sådant sätt som man annars ofta kan se i andra visual novels. De må se aningen unga ut för att vara gymnasieelever men de sexuella anspelningarna hålls tack och lov till ett minimum för det mesta.

Karin är spelets typiska tsundere som inledningsvis har ett kyligt yttre med ett varmt hjärta.

Något annat som inkluderats i Tokyo School Life som får det att kännas annorlunda är det faktum att spelet faktiskt gör ett ordentligt försök att lära den som vill om japansk kultur och även det japanska språket. Beteende och agerande som är sedvanligt i Japan förklaras av huvudkaraktären utan att det känns som en lektion i ämnet utan det vävs naturligt in i narrativet. All text som visas kan även dyka upp i det över vänstra hörnet av skärmen men då i Kanji-form. Vill du lära dig japanska tecken och meningsbyggnad kan du alltså göra ett försök med hjälp av Tokyo School Life och även om det inte är ens i närheten av jämförbart med en riktig språkkurs är det ett trevligt tillskott.

Tokyo School Life sticker ut från mängden genom att vara en visuell roman som inte förlitar sig på studsande tuttar, sci-fi-element eller andra gimmickar. Istället är det en ganska söt berättelse om en utbytesstudent och hans försök att finna kärleken i ett främmande land. Om du är ute efter en riktigt bra visuell roman till Nintendo Switch gör du rätt i att kolla in Tokyo School Life.

Recensionsdata

Utvecklare: M2 Co.,LTD
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 14/02/2019
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.