Our World is Ended

Under de dryga två år som gått sedan Switch lanserades har det varit en särskild genre som jag saknat spel till, nämligen Visual Novels. Först nu på senare tid har detta hål börjat fyllas igen med titlar som Steins;Gate Elite, Tokyo School Life och Phoenix Wright-trilogin. Nu har utgivaren PQube tagit hit ännu en titel, vid namn Our World is Ended.

Tänk dig att du arbetar som underhuggare på en liten spelstudio där du tvingas göra en lång rad olika sysslor och i princip agera allt i allo. Tänk dig att du under en av dina arbetsdagar får i uppdrag att testa ett nytt Augmented Reality-headset som utvecklingsteamet har skapat. Och tänk dig till slut att detta headset av någon anledning börjar blanda ihop den verkliga världen med den digitala samtidigt som den visar dig något som verkar vara visioner från en dystopisk nära framtid.

Inte direkt en vanlig dag på jobbet, eller hur?

Detta är i alla fall exakt vad som drabbar vår käre protagonist i Our World is Ended. Under ett rutintest av spelstudion Judgement 7:s nya AR-headset får vår hjälte plötsligt visioner av en framtid där Tokyo är ödelagt och hans vänner döda eller torterade. Det som först avskrivs som en glitch i systemen visar sig dock snart vara något väldigt verkligt och betydligt mer skrämmande än någon kunnat föreställa sig.

Asano och Yuno, två systrar som inte kunde vara mer olika varandra om de så försökte.

Vad som följer är 30+ timmar av mästerligt berättande, med en historia som lyckas överraska mig flera gånger om. Att avslöja exakt vad som händer i spelet mer än det jag redan har nämnt vore att göra potentiella spelare en rejäl björntjänst då berättelsen är A och O i en Visual Novel.

Vad jag däremot kan berätta lite mer om är det fullkomligt fantastiska karaktärsgalleriet. Gänget hos Judgement 7 är en brokig skara som alla har tydliga personligheter. Reiji Gozen är vår huvudkaraktär och det är genom hans ögon vi följer äventyret. Owari är spelstudions grundare och går under smeknamnet The Perverted Programmer på grund av hans många perversa företeelser. Yuki är studions designer som är minst sagt asocial, sedan har vi systrarna Asano och Yuno, som på många sätt är varandras raka motsatser.

Yuki är en mästare på att leverera syrliga kommentarer.

Dessa karaktärer och flera andra får liv av skickliga röstskådespelare som gör sitt yttersta under såväl de dramatiska scenerna som de fånigare sekvenserna. De blir alla indragna i äventyret och den levande mardröm som följer. Som spelare är jag i mångt och mycket främst en åskådare, vilket är normalt i genren. Även om mängden interaktion som erbjuds mig som spelare är berättelsen så pass välskriven och balanserad att jag har svårt att sluta spela.

Our World is Ended är en medryckande upplevelse som i mina ögon kan stå stolt bredvid sin genres allra bästa titlar. Berättelsen är otroligt underhållande och presenteras av skickliga skådespelare och en riktigt läcker grafisk stil. Fans av Visual Novels bör definitivt kolla närmare på detta och även du som är nyfiken på genren gör rätt i att stifta bekantskap med gänget på Judgement 7.

Recensionsdata

Utvecklare: Red Entertainment
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 18/04/2019
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.