World End Syndrome

En japansk småstad med en kuslig legend. En ung man med ett mörkt förflutet. En skolgrupp som studerar mystiska händelser. Detta är spelpjäserna i den visuella romanen World End Syndrome. Spelet kan börja.

World End Syndrome kommer från skaparna hos Arc System Works och Toy Box. En ung man som jag själv döper anländer till Mihate Town efter en tragisk olycka för att bo i en släktings herrgård. Väl där stöter han på sin avlägsna kusin Maimi, som blir en något ofrivillig rumskamrat. En rad andra fagra damer gör snart entré under spelets första timmar, samtidigt som ett mysterium börjar uppdagas.

Den allvarliga sjukdomen med taxibilar som faller ur baken lyfts under spelets gång på ett smakfullt sätt.

Mihate Town följs nämligen av en legend som säger att en gång varje 100 år reser sig de döda för att ge sig ut efter nya offer. Denna legend undersöks av skolans inofficiella Mystery Club, som leds av en lärare som nyligen skrivit en romantisk roman om just detta och som nu är i färd med att filmatiseras.

Bland karaktärerna som introduceras får vi lära känna rikemansdottern Saya, den tystlåtna Miu (som verkar bära på flera ordentliga hemligheter kopplade till legenden) samt popstjärnan Rei, som skall spela huvudrollen i filmen som just nu är under produktion.

Under spelets första fem-sex timmar rullar allting på extremt linjärt, utan några större val eller ens interaktioner från mig som spelare. Världen målas upp, spelpjäserna placeras och plötsligt kommer en chockerande händelse som jag inte tänker avslöja här. Det får mig dock att ifrågasätta allt spelet är och efter att ha samlat mig inser jag att det är först nu spelet börjar på riktigt.

Popstjärnan Rei lyckas fånga alla beståndsdelar av den japanska idol-kulturen i en enda bild.

Plötsligt har jag betydligt fler valmöjligheter och jag kan välja hur jag vill spendera sommarlovets dagar genom att besöka olika platser i Mihate Town. Genom att interagera med de olika kvinnorna kan jag komma närmare dem och kanske även bli kär i någon av dem. Utmaningen kommer i att lista ut vart de befinner sig under de olika dagarna. Vissa dagar får jag information om vart jag bör gå för att möta någon men många gånger får jag chansa och varje gång jag väljer att besöka en plats förbrukas en del av den tid jag har tillgänglig.

Varje dag hinner jag med tre besök på olika platser och om jag har tur stöter jag på flickan som fångat mitt intresse eller får se en sekvens som för berättelsen och mysteriet framåt. Att enbart försöka fånga en flickas hjärta kan leda till ett lyckligt slut men det kan dock vara ett slut som lämnar mysteriet olöst.

Under min första genomspelning valde jag att sikta in mig på en specifik karaktär från start och vi fick ett hjärtvärmande slut tillsammans. När eftertexterna rullade insåg jag dock att jag inte varit ens i närheten av att lösa mysteriet i Mihate Town. Att använda många olika sparfiler är en klar fördel i World End Syndrome, dels för att kunna prova olika vägar och dels för att slippa snabbspola genom dialog jag redan har upplevt.

”Så det så!”

Flera genomspelningar senare har jag lyckats nysta upp stora delar av mysteriet men det finns fortfarande många trådar kvar att knyta ihop till fullo. Omspelningsvärdet i World End Syndrome är därför skyhögt och den första genomspelningen på ungefär 10-12 timmar mångdubblas när jag bestämmer mig för att gå till botten med vad som händer en gång för alla.

World End Syndrome berättas främst genom dialog och stillbilder och den grafiska stilen är vansinnigt trevlig att titta på. Istället för att försöka efterlikna en anime känns det som om utvecklarna har försökt fånga känslan av en färglagd manga istället, med hårdare linjer kring karaktärerna och detta fungerar ypperligt bra. Lägg till de vackra bakgrunderna som får liv av vissa animerade detaljer och du har en riktigt trevlig upplevelse för ögonen.

Bristande fantasi från manusförfattarna eller ett charmigt sätt att bryta fjärde väggen? Du får tolka som du vill.

Manuset är väl översatt och ofta väldigt underhållande. Det finns inte stöd för engelska röster men de japanska skådespelarna gör ett mycket bra jobb med att förmedla karaktärernas känslor, även om du inte förstår språket som talas.

Nintendo Switch har den senaste tiden välsignats med en hel hög visuella romaner varav många som håller riktigt hög klass. World End Syndrome ansluter sig enkelt till denna skara av topptitlar och är ett måste för alla fans av genren.

Recensionsdata

Utvecklare: Arc System Works / Toy Box
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 14/06/2019
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.