Sword Art Online: Hollow Realization Deluxe Edition

Sedan jag upptäckte Reki Kawaharas überpopulära Sword Art Online har jag hunnit bli ett riktigt stort fan. Anime, manga och light novels har plöjts för att djupa dykare i det virtuella universum som har skapats och givetvis har flertalet spel avnjutits också. Vissa har varit bra, andra inte fullt så bra och nu gör serien debut på Switch i form av en deluxe-utgåva av Sword Art Online: Hollow Realization.

Hollow Realization är en uppföljare till Hollow Fragment, som ursprungligen släpptes till PlayStation Vita och sedan konverterades till PS4. När jag spelade denna titel för första gången var jag inte alls bekant med SAO och kunde således inte uppskatta upplevelsen till fullo. Detta har alltså sedan dess åtgärdats med råge och även om Hollow Realization egentligen inte kräver att du har spelat föregångaren är det dock ett plus om du känner till åtminstone lite om Sword Art Online.

I ett försök att simulera känslan av ett MMO har utvecklarna försökt fylla precis hela skärmen med rutor, text, siffror och annat. MMO fans, känn er välkomna!

Det slösas nämligen inte särskilt mycket tid på att förklara vad som händer utan spelet förväntar sig att du vet vad som är på gång. Spelet utspelas efter de inledande säsongerna av animeserien och om du vill veta ungefär vad som pågår kommer här en snabbgenomgång som innehåller SPOILERS för animen:

Sword Art Online är ett VR-onlinespel som under första uppstarten låser in 10 000 spelare i dess värld. Om du dör i spelet skickas en elektrisk signal till ditt headset som gör att du dör i verkligheten. Seriens hjälte Kirito är en av de som överlever genom spelets gång men många andra stryker med. Han träffar och förälskar sig i den vackra Asuna, som är vice ledare i ett av spelets starkaste gillen. Tillsammans möter de många nya vänner, gifter sig och adopterar även en virtuell dotter.

Kort därefter upptäcker de att spelets skapare, som låst in dem i spelet, finns på plats inne i spelet. Kirito möter honom och besegrar honom varpå alla kvarvarande spelare vaknar upp i det verkliga livet.

Detta är extremt kortfattat vad som händer och Hollow Realization utspelas i ett slags alternativ tidslinje, vid sidan av huvudserien i böckerna och animen. Här har det gått ett par år sedan händelserna i Sword Art Online och Kirito och Asuna har tillsammans med sina vänner återvänt till ett nytt spel, kallat Sword Art Origin. Detta spel bygger på samma spelmotor och tillgångar som det ursprungliga spelet men utan risken för att dö i verkligheten. Vännerna utforskar världen när en mystisk flicka dyker upp och väldigt märkliga saker börjar hända. Detta är starten på spelets äventyr.

Scener där Asuna blir generad på ett eller annat sätt råder det ingen brist på i Hollow Realization.

Så, nu när jag spenderat en kortare recension på att beskriva vad som pågår kan jag nu berätta vad du faktiskt gör i Hollow Realization. Det hela är uppbyggt för att efterlikna det MMO som spelet utspelas i. Detta innebär tonvis av statistik på skärmen, kortkommandon och mycket annat. Samtidigt har allting en stark anime-inspiration och det hela känns inte lika statiskt som ett traditionellt MMO kan göra.

Tillsammans med mitt team av karaktärer kan jag ge mig ut på uppdrag, raids eller bara en utforskningsvända. Spelvärlden är stor och det finns många områden att äventyra i och grinda efter XP om jag så vill. Allting tillsammans med rösterna från animen som ger karaktärerna liv, vilket är riktigt trevligt för alla fans. Det bör nämnas att inget stöd för engelska röster finns, vilket inte gör mig något men som kan vara lite trist för vissa. En stor del av dialogen presenteras under själva spelandet så det kan vara svårt att hänga med emellanåt men de viktiga delarna får dock dedikerade filmsekvenser eller dialogrutor.

Utöver strider mot diverse monster går det att utforska spelets hub-värld där jag kan köpa föremål, skaffa ny utrustning och umgås med mina vänner. Även om det även i spelet står bortom alla tvivel att Kirito och Asuna är ett par går det att flirta med de andra många kvinnliga karaktärerna. Så du som tycker att Kirito borde ha blivit ett par med Silica, Sinon eller någon av de andra karaktärerna har du nu möjligheten att utforska det. (Så länge du inte siktar in dig på Leafa.)

”Time for the Klein to shine” låter som en titel på en indiepoplåt. ”Klein’em hard” låter som en dålig metal-låt.

Hollow Realization är riktigt trevligt att spela, striderna är varierade och möjligheterna att skräddarsy mina attackscheman är många och djupa. Utöver huvudspelet ingår även allt nedladdningsbart material, inklusive två större expansioner som båda ger en rejäl ökning i antalet speltimmar och som blandas in i upplevelsen på ett bra sätt.

Om du har varit minsta nyfiken på Sword Art Online rekommenderar jag att du först tar en titt på animen som just nu finns att streama både på Netflix och Crunchyroll. Om du, som jag, får blodad tand bör du definitivt kolla närmare på Hollow Realization Deluxe Edition då det är den bästa samlingen av spelet och dess material och samtidigt ett riktigt trevligt RPG på även på egna ben.

Recensionsdata

Utvecklare: Aquaria / Bandai Namco
Utgivare: Bandai Namco
Utgivningsdatum: 24/05/2019
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.