PlataGO! Super Platform Game Maker

Med bara dagar kvar till lanseringen av Super Mario Maker 2 känns det som att spelvärlden sakta men säkert drabbas av byggar-mani. Om du absolut inte kan vänta till Nintendos nya DIY-plattformare finns PlatGO! som försöker vara ett alternativ.

Vid första anblick ser PlataGO! ut som ett gammalt Shareware-spel eller någons första trevande skapelse i RPG Maker. Estetiskt sett är spelet med andra ord långt från tilltalande och ger ett väldigt simpelt och billigt intryck.

När jag klickar mig fram till skapande-delen av spelet blir intrycket inte direkt bättre. För det första kontrollerar min ena styrspak en virtuell muspekare, vilket aldrig är en särskilt bra idé, i mina ögon. Det blir svårt att bygga med precision, vilket leder till att jag måste ångra mitt agerande flera gånger.

Är det bara jag som får Great Giana Sisters-vibbar?

I handhållet läge är det möjligt att använda Switchens tryckkänsliga skärm för att bygga, vilket är mycket smidigare. Åtminstone i teorin. Problemet är att alla ikoner blir extremt små i handhållet läge så byggandet underlättas ändå inte. Att skapa en någorlunda vettig plattformsnivå blir snabbt mer än syssla än ett nöje, på helt fel sätt.

Allt är dock inte hemskheter. Spelet innehåller faktiskt en hel del olika ”filter” som fångar känslan av olika konsoler som SNES och Game Boy på ett bra sätt, komplett med färgteman och föremål. Precis som Super Mario Maker 2 kommer att innehålla flera teman finns det även här, dock inte lika utpräglat och detaljerat, men likväl trevligt.

Det finns också gott om verktyg att använda för den som verkligen vill djupdyka i spelets mekaniker. Jag kan lägga till diverse hinder och hjälpmedel i mina nivåer och jag kan även länka ihop dem för att skapa ett sammanhängande spel. Jag kan dela nivåer med andra och även ladda ner andra spelares skapelser.

Flera olika teman finns att välja på, för att kunna uppfylla alla dina retrobaserade Game Boy-fantasier.

Kontrollschemat för själva spelandet är fullt funktionellt men spelets fysik är lite för flytande för min smak. Det går snabbt att snickra ihop en enkel nivå men att göra något mer avancerat kräver rejält med tid och engagemang för att utforska spelsystemen.

PlataGO! släpps till Switch vid en ganska dålig tidpunkt. När Super Mario Maker 2 släpps kommer detta spel med stor sannolikhet att förpassas till obskyra reor på eShop medan den breda massan håller sig till Nintendos maskot. PlataGO! må ha en hel del brister och känns stundtals ofärdigt men det är ändå emellanåt ett ganska trevligt verktyg för den som vill prova på livet som speldesigner. För den relativt låga prislappen är det ingen större investering, även om du kanske riskerar att bli besviken av den klumpiga designen.

Recensionsdata

Utvecklare: Super Icon
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 13/06/2019
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.