Rejäla prishöjningar på svenska Nintendo eShop

Är du en av de många svenskar som handlar dina spel digitalt via Nintendo eShop? Du kanske rentav har funderat på att införskaffa några Switch Game Vouchers som för 899 SEK ger dig rabatt på en rad utvalda titlar? I så fall kan du räkna med en kalldusch då priset för dessa vouchers någon gång under de senaste dagarna, helt utan förvarning, har höjts till hela 1029 SEK! Och det slutar inte där, faktum är att en lång rad spel har fått höjningar också.

Det nya priset känns betydligt mindre lockande än de 899 SEK som begärdes tidigare.

Det första som fångade min uppmärksamhet när jag besökte eShop idag var att Nintendo Switch Game Vouchers har ökat med 130 SEK jämfört med häromdagen, då de kostade 899 SEK. Jag hade för avsikt att införskaffa ett par av dessa för att nyttja på en rad kommande titlar och jag tyckte att prislappen var rimlig.

När jag nu såg att den ökat till över tusenlappen känns det hela plötsligt inte alls lika lockande som tidigare. Min första tanke var att det nu är många titlar nu knappt blir billigare alls och andra blir rentav dyrare. Många av de utvalda spelen som dessa vouchers kan nyttjas till kostar 529 SEK, vilket innebär att om vouchers nyttjas sparar du blygsamma 15 SEK per titel.

Men överraskningarna slutade inte där. När jag grävde lite djupare upptäckte jag att majoriteten av de titlar som tidigare sålts för 529 SEK även de har ökat i pris. De kostar nu 599 kronor istället. Dyrare titlar som Super Smash Bros. Ultimate och The Legend of Zelda: Breath of the Wild har även de gått upp i pris till svindlande 689 SEK!

689 SEK för digitala Smash eller 529 för den fysiska versionen? Du bestämmer själv.

De lite billigare titlarna på 449 SEK vilar nu på betydligt mindre tilltalande 519 SEK. Man kan alltså se det som att Switch Game Vouchers fortfarande innebär en rabatt men det beror enbart på att spelens ordinariepriser har höjts. De som köpte sina vouchers innan höjningen sparar alltså ännu mer men vi som inte slagit till än förväntas punga ut mer pengar för spel som fått högre priser.

Vi har kontaktat distributören Bergsala (som ansvarar för Nintendo i Sverige) och har bett om en kommentar kring dessa prisökningar och kommer att uppdatera denna text om svar inkommer. Med det sagt känns detta inte som ett misstag utan som ett medvetet val, något som motarbetar den goodwill Nintendo tidigare erbjudit med sina eShop-titlar.

529 SEK för ett nytt spel från Nintendo har tidigare varit väldigt lockande då fysiska exemplar oftast kostar runt 600 kronor vid lansering. Nu när de digitala priserna ökat så pass mycket ser jag inte längre någon anledning att handla digitalt då de fysiska priserna plötsligt är betydligt billigare. En snabb sökning på Prisjakt.se visar till exempel att ett fysiskt exemplar av Super Smash Bros. Ultimate kostar 529 kronor så varför i hela världen skulle jag lägga 160 kronor extra för den digitala versionen?

Super Mario Party kan klickas hem för 499 SEK, en hundralapp billigare än på eShop, detsamma gäller New Super Mario Bros U Deluxe. Faktum är att i princip alla titlar vars priser jag undersökt nu är betydligt billigare i fysiska exemplar än digitala, med undantag för vissa titlar som ännu inte släppts.Bara för ett par dagar sedan var skillnaden rejält mindre och i många fall var de digitala spelen billigare än fysiska kopior.

I och med denna oväntade och överraskande prisökning tror jag att Nintendo i Sverige har gjort sig själva en rejäl björntjänst. Om priser på digitala titlar höjs istället för att sänkas kommer det som en naturlig följd att folk istället vänder sig till fysiska kopior. Kanske är det vad Nintendo och Bergsala vill, vad vet jag? Det enda jag vet är att det är vi som konsumenter som förlorar på denna ändring, det står bortom alla tvivel.

David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.