Collection of Mana

För två veckor sedan, under Nintendos E3-presentation släpptes bomben att det tidigare aldrig översatta Seiken Densetsu 3 skulle få en fullfjädrad remake och släppas i väst under namnet Trials of Mana. Som om inte det vore nog avslöjades det även att samlingen av de tre Seiken Densetsu-spelen som släpptes i Japan häromåret redan där och då var tillgänglig, då under namnet Collection of Mana.

Spola fram tiden två veckor och jag har sedan E3 avslutades hårdspelat de tre titlarna i denna samling: Game Boy-spelet som i Europa hette Mystic Quest, SNES-titeln Secret of Mana och det alltså tidigare aldrig väst-lanserade Trials of Mana. För första gången kan vi i väst sätta tänderna i en officiellt översatt version av Seiken Densetsu 3.

Collection of Mana är alltså en samling av en brokig skara spel men samtliga är väl värda att uppleva. Mystic Quest är (inte helt oväntat) det mest avskalade spelet i samlingen med tanke på hårdvaran som den lanserades till. Trots att spelet är relativt simpelt går det ändå att se de frön som skulle komma att blomma ut i senare titlar, så som blandningen mellan strider i realtid och mer klassiska JRPG-element.

Jag tänkte göra ett opassande skämt här men beslutade mig för att inte ta den billiga vägen. Istället säger vi att Kung Arthur-referensen är överhängande.

Mystic Quest har inte åldrats lika illa som många andra GB-titlar men det är ändå ganska svårt att sitta med under längre stunder. Ett plus dock är att just denna titel innehåller flera olika grafiska filter, bland annat ett som simulerar den gröntonade Game Boy-skärmen på ett strålande sätt.

Secret of Mana är mittenspelet i samlingen och detta är förmodligen en välkänd titel för många. Spelet står sig än idag som ett av Squares riktiga mästerverk och denna version är inget undantag utan det är en trogen konvertering av SNES-originalet.

Det mest spännande tillskottet i samlingen är inte helt oväntat Trials of Mana. Detta är ett äventyr som bygger vidare på upplägget i Secret of Mana på ett strålande sätt. Det introduceras ett helt gäng spelbara karaktärer som erbjuder flera olika berättelser och möjliga slut. Stridssystemet har finslipats ytterligare sedan Secret och känns även här riktigt bra. Manuset är också mer välskrivet och dyker djupare in i karaktärerna än i de tidigare delarna och grafiken är såklart förbättrad även den.

Det stora monstret hade en tendens att alltid följa sina offer med blicken på ett ”tavla i ett hemsökt hus”-sätt.

Collection of Mana är en trevlig samling av ren och skär spelhistoria. Det visar hur en av historiens mest anrika serier började och utvecklades genom åren och att äntligen få ta del av Trials of Mana är en fantastisk upplevelse. Om du har minsta intresse av spelhistoria, JRPG eller bara bra spel är du skyldig dig själv att kolla in Collection of Mana.

Recensionsdata

Utvecklare: Square Enix
Utgivare: Square Enix
Utgivningsdatum: 11/06/2019
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.