Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Samarbetet mellan Microsofts Xbox och Nintendo har redan gett oss Minecraft på Switch. Nu är nästa projekt här och det är en riktigt topptitel som är väl värd att hålla ögonen på, nämligen Ori and the Blind Forest: Definitive Edition.

Ori and the Blind Forest släpptes faktiskt redan 2015 till Xbox One och när jag recenserade det på sajten X1Sverige.se skrev jag följande:
”Oavsett om du är ett fan av Metroidvania-genren, utmanande spel eller om du bara vill uppleva en fantastisk spelvärld kommer du att hitta något du gillar i Ori and the Blind Forest. Det är en riktig pärla till spel som har snickrats ihop av ett team vars medlemmar är utspridda över hela världen. Det är också årets hittills bästa spel”

Inget fantasyspel är komplett utan ett ondskefullt fågelmonster.

Det är alltså ingen underdrift att säga att jag är ett fan av Ori än idag och releasen till Switch är något jag har sett fram emot då jag har längtat efter en anledning att spela om äventyret på nytt. Switchversionen är nu här och jag kan återigen konstatera att jag inte är ett dugg besviken.

Ori and the Blind Forest inleds med en sekvens på knappt tio minuter som än idag står sig som den kanske bästa inledningen på ett spel någonsin i mina ögon. Utvecklarna lyckas utan en enda rad dialog ta tag i mitt hjärta, slänga det i en mixer och fullkomligt slita sönder det. Om du besitter ens något som kan liknas vid mänskliga känslor gör du rätt i att ha en näsduk redo när du drar igång spelet, mer behöver jag inte säga.

Vad som följer efter denna inledning är ett Metriodvania-doftande äventyr där huvudkaraktären Ori inledningsvis är ganska svag och måste utforska en farlig värld. Allteftersom spelet fortgår låser jag upp nya egenskaper och förmågor som gör att Ori kan nå nya områden och bekämpa starkare fiender. Systemet fungerar riktigt bra och oavsett hur jag väljer att fördela mina erfarenhetspoäng kan jag alltid ta mig vidare och välja hur jag vill spela.

Även någon form av ”världsträd” hör genren till och finns givetvis med i Ori and the Blind Forest.

Ori må vara huvudrollen i spelet men den verkliga stjärnan är dock den magiska presentationen. Sällan har jag sett spel som trollbinder mina ögon och öron på ett så starkt sätt. Miljöerna är sagolikt vackra och detaljrikedomen är häpnadsväckande. Designen känns inte helt sällan inspirerad av Studio Ghibli, vilket aldrig är något negativt och musiken signerad Gareth Coker bjuder på ett ljuvligt arrangemang som är lika vackert som medryckande.

Spelet rullar på riktigt bra i såväl dockat som handhållet läge och bjuder stundtals på en rejäl utmaning. På grund av att flera sekvenser kräver skickligt plattformshoppande rekommenderar jag att spela antingen i dockat läge eller portabelt med en Pro Controller eftersom Switchens Joy-Cons helt enkelt inte är tillräckligt bra för den typ av precist spelande som krävs.

De förvrängda grenarna på träden hade inte känt sig uttittade i valfri Tim Burton-film.

Ori and the Blind Forest är en fröjd för samtliga sinnen och ett kort och gott mästerligt spel på alla tänkbara plan. Om du har sneglat nyfiken på Xbox One eller PC och velat prova denna titel har du nu ett gyllene tillfälle, särskilt eftersom du nu kan ta med dig Oris äventyr vart du än går. Och tro mig när jag säger att det är något du kommer vilja göra.

Recensionsdata

Utvecklare: Moon Studios
Utgivare: Xbox Game Studios
Utgivningsdatum: 27/09/2019
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.