Atelier Ryza: Ever Darkness and the Secret Hideout

Det är lite svindlande att tänka att det har släppts över 20 spel i Atelier-serien från Gust genom åren. Rollspelsserien som fokuserar minst lika mycket på alkemi som på strider har sedan den lanserades vunnit en trogen skara fans som suktar efter varje ny del. Samtidigt har serien aldrig fått det breda genomslag det hoppats på och kanske dessutom förtjänat. Nu är Atelier Ryza här för att försöka ändra på detta.

Jag måste erkänna att det är ganska uppfriskande med ett JRPG som inte omedelbart handlar om världens undergång, en utvald frälsare och ett ondskefullt kungarike som måste stoppas. Atelier Ryza: Ever Darkness and the Secret Hideout följer istället titelkaraktären Ryza och hennes vänner Lent och Tao som lever ett ganska harmlöst liv på en liten ö. Det händer dock inte särskilt mycket i deras hem och Ryza suktar efter äventyr.

Det är lätt att bli förvirrad av striderna i Atelier Ryza. Varför? Eftersom att ALLT visas på skärmen samtidigt!

Inte helt oväntat dröjer det inte länge innan äventyr smyger sig in i våra hjältars liv då de stöter på ett par främlingar när de är ute på monsterjakt. Detta möte visar sig ha stor inverkan på Ryza då hon introduceras för konceptet med alkemi, något som snabbt växer från intresse till hobby till besatthet för vår huvudrollsinnehavare.

I tidigare delar av serien har alkemin varit huvudfokus och så även här. Dessa sekvenser har tidigare varit relativt avancerade och inte helt lätta för nykomlingar att sätta sig in i. Detta har dock ändrats den här gången.

Alkemi-systemet är fortfarande skrämmande djupt men inlärningen har strömlinjeformats utan att för sakens skull fördummas. Jag har lättar för att hänga med i exakt vad som ska göras och hur, vilket underlättar när jag börjar samla alla tusentals olika ingredienser. Det skall paras ihop beståndsdelar och de ska vara av högsta möjliga kvalitet och det kan gå åt många timmar bland alkemins menyer i spelet.

Alkemisystemet är både djupt och extremt färgglatt.

Om du däremot är mer sugen på att utforska spelvärlden med Ryza och de andra kan du välja att i princip automatisera hela alkemi-delen med några enkla knapptryck. Denna funktion öppnar upp serien för en helt ny publik som kanske finner det överväldigande att pyssla med alkemi och om jag någon gång tröttnar på att pussla ihop ingredienser kan jag automatisera det baserat på vad jag har samlat på mig. Detta är ett otroligt välkommet tillägg som förhoppningsvis kan ge Atelier-serien den uppmärksamhet den förtjänar.

Samtidigt ligger spelens storhet i just alkemin så jag rekommenderar att du åtminstone ger denna del flera ordentliga försök innan du bestämmer dig för att använda auto-knappen.

Atelier Ryza undviker alltså de största klyschorna om att rädda världen och liknande men det gör så till berättelsens nackdel. Det är egentligen inget fel på berättelsen men bristen på angelägenhet gör att tempot under stora delar av spelet är otroligt långsamt. Faktum är att det tar nästan ett dussin timmar innan saker och ting sätter igång, vilket kan vara avskräckande för vissa.

Inga overaller eller hängslebyxor för den här bondflickan. Här är det sommarkläder som gäller!

Med dessa invändningar i åtanke bör du ändå ge Atelier Ryza en chans. Det är ett spel fullt av charmiga karaktärer, ett djupgående och relativt unikt spelupplägg och många timmars spelande, på gott och ont.

Recensionsdata

Utvecklare: Gust
Utgivare: Koei Tecmo
Utgivningsdatum: 01/11/2019
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.