Rune Factory 4 Special

Många spelserier utvecklas med tiden och kan ibland hamna ganska långt från dess ursprung. Rune Factory-serien har sina rötter i Harvest Moon-spelen och uppkom från början som en del av en önskan att förnya serien när den fyllde 10 år. Rune Factory behöll grunden med jordbruk från Harvest Moon men introducerade fantasy- och JRPG-element och dess femte del är just nu under utveckling till Switch. Medan vi väntar på den titeln får vi ta del av Rune Factory 4 Special, en nyversion av den fjärde delen som ursprungligen släpptes till 3DS.

I spelets inledning är min karaktär på väg i ett luftskepp för att leverera ”något” till någon väldigt viktig. Innan leveransen kan ske anländer ett gäng pirater och som kort och gott dänger vår protagonist i huvudet så att han på klassiskt JRPG-manér drabbas av minnesförlust och glömmer vem han är. Ett fall från luftskeppet senare och min huvudkaraktär finner sig själv hos en magisk drake Vid namn Ventuswill som snabbt drar slutsatsen att detta måste vara den prins över kungariket som hon väntar på.

Puberteten träffade Bolibompa-draken som en skenande lastbil.

Det är naturligtvis inte riktigt så enkelt och jag sammanfattar berättelsen så gott jag kan men summan av det hela är att min huvudkaraktär finner sig själv som jordbrukande prins. Genom att sköta mitt jordbruk och hjälpa mina undersåtar med deras problem kan jag expandera mitt rike och lära mig nya färdigheter. Jag kan även välja att ge mig ut i det vilda och bekämpa monster för att hjälpa riket.

Blandningen mellan jordbruk och mer traditionellt rollspelande visar sig fungera riktigt bra och jag finner mig själv dragen till Rune Factory 4 Special på ett sätt som jag verkligen inte hade räknat med. Presentationsmässigt syns det ganska tydligt att det rör sig om en uppdaterad version av ett 3DS-spel, särskilt när jag spelar på min TV. Samtidigt är grafiken så pass charmig och soundtracket så mysigt att det är svårt att värja sig. När körsbärsträdens blad faller över mitt nyplöjda fält och musiken fyller mig med ro är Rune Factory 4 Special ett strålande spel.

Regel nummer 1 vid utforskande av monsterskogar är att alltid springa minst fem meter framför sina beväpnade kompanjoner.

När det kommer till det mer actionbetonade utforskandet och striderna är spelet inte riktigt lika vasst. Spelmekaniken är fullt funktionsduglig men det finns inte riktigt samma djup i denna del av spelet som i resten. Istället för att utforska varje ledig stund spenderar jag hellre tid på att lära känna det breda och otroligt charmiga karaktärsgalleriet. Jag kan bli vän med en lång rad karaktärer och jag kan även bli förälskad i och gifta mig med flera av dem. Just äktenskapsdelen spelar stor roll då det låser upp ett nytt, separat spelläge där olika scenarion blir tillgängliga baserat på vilka karaktärer jag gifter mig med i huvudläget.

Rune Factory 4 Special bjuder på tonvis av innehåll och ett omspelningsvärde som räcker länge. Men främst av allt är det en avkopplande upplevelse som jag funnit är perfekt för att varva ned med efter en lång dag. 

Recensionsdata

Utvecklare: Neverland
Utgivare: Marvelous
Utgivningsdatum: 28/02/2020
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.