Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

Den excentriske utvecklarn Hidetaka Suehiro, mer känd som Sweary, är tillbaka med en excentrisk uppföljare till Deadly Premonition, som har blivit något av en excentrisk kultklassiker sedan det släpptes för drygt 10 år sedan. Kan uppföljaren fånga den excentriska magin från föregångaren? Kan jag sluta använda ordet ”excentrisk”? Läs vidare så får du se.

Deadly Premonition var en lågbudgettitel som ursprungligen släpptes till Xbox 360. Det blev snabbt en favorit hos många baserat på den bisarra berättelsen, den märkliga huvudkaraktären och det faktum att spelet ofta var kort och gott bananas. En salig blandning av Twin Peaks, Silent Hill och diverse psykedeliska svampar men alltid med ett stort hjärta. Det faktum att huvudpersonen Francis York Morgan än idag är en av spelhistoriens mest unika karaktärer gjorde inte saken sämre.

Det må se okej ut som stillbild men denna sekvens haltar i presentationen mer än den trebente hunden Champion från Parks & Recreation.

Spola fram till 2020 och Deadly Premonition har nu fått en Switch-exklusiv uppföljare som samtidigt agerar som prequel till originalet. Spelet inleds med att två FBI-agenter söker upp en åldrande agent Morgan för att förhöra honom. Handlingen hoppar därefter raskt tillbaka i tiden och vi stöter återigen på Francis York Morgan under sina glansdagar när han försöker lösa ett mysterium i staden Le Carré.

Den solblekta Louisiana-staden verkar inledningsvis ganska trevlig men i seriens sanna anda lurar ett mysterium under ytan och Francis York Morgan är där för att gräva upp dess hemligheter.

Så många delar av Deadly Premonition 2 väcker nostalgisk värme från föregångaren. Francis York Morgan är precis lika underbart konstig som i föregångaren och berättelsen är märklig på ett sätt som bara Swery kan leverera. Det är en genuin upplevelse att se berättelsen nystas upp under spelets gång och du lär inte hitta ett spel med en liknande story någon annanstans.

Twin Peaks-vibbarna från originalet har här ersatts av en känsla av True Detective. Tyvärr känns det mer som True Detective, säsong 2…

Tyvärr tar mina lovord slut där.

Deadly Premonition 2 är nämligen en fullständig katastrof när det kommer till den tekniska biten. Och inte bara vissa delar utan samtliga delar. Av alla spel jag har testat till Swich, både privat och för recensioner, är detta tveklöst spelet som ser sämst ut, som flyter sämst och överlag fungerar sämst.

Upplösningen är förvisso hög, på 1080p i dockat läge och 720p i handhållet, så bilden är skapligt skarp. Detta hjälper dock inte när grafiken ser ut att komma från en tidig Gamecube-titel och bilduppdateringen ofta är så pass låg att jag själv kan räkna antalet bildrutor med blotta ögat.

På senare år har det blivit lite av en grej att säga att Deadly Premonition SKA ha undermålig teknik, att det är del av dess lågbudgetcharm. Det stämmer att originalet till Xbox 360 inte var någon grafisk jätte på något sätt men det höll ändå en någorlunda stabil bilduppdatering, det var aldrig något större problem.

Här däremot, är det så illa att jag måste tvinga mig själv att spela vidare. Den tekniska delen är så fruktansvärt hemsk att den omedelbart drar ned på glädjen av att spela spelet. Scener som utspelas i rum med sparsmakad inredning haltar rejält och när jag ska utforska den öppna kartan i Le Carré på agent Morgans skateboard (fråga inte) fallerar allt totalt och blir en enda smetig, hackande sörja.

Den större delen av spelet utspelas under 2005 så det går argumentera för att presentationen är gjord för att matcha det året. Tyvärr misslyckas även det.

Att Deadly Premonition 2 har släppts i detta skede är ett hån mot fansen som spenderar hundratals kronor på att införskaffa det. Tekniken i spelet plågas av extrema laddningstider och regelrätta krascher och allting tillsammans leder till en plågsam spelupplevelse. Jag skulle nästan våga påstå att du som konsument skulle ha rätt att kräva pengarna tillbaka för denna soppa. När jag recenserar spel försöker jag i så stor utsträckning som möjligt bortse från de tekniska bitarna så länge de inte har någon enorm påverkan på spelglädje eller ens spelbarheten men i det här fallet är det omöjligt att blunda för dess bitar som till och med en blind förmodligen skulle märka av.

Utvecklarna har sedan spelet släpptes talat om att patcha spelet för att förbättra framförallt bilduppdateringen och jag hoppas verkligen att detta sker förr snarare än senare. För det finns ett underhållande äventyr under lagret av skräpig prestanda som jag tycker är värd att uppleva. Men tills dess att det händer har jag inget annat val än att motvilligt utnämna Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise till det kanske värsta spelet jag har testat till Switch hittills. Gör dig själv en tjänst och spara dina pengar tills dess att du har bevis på att de tekniska problemen har åtgärdats. Innan det händer kan du få lika mycket utbyte av att tända eld på dina pengar.

Recensionsdata

Utvecklare: TOYBOX
Utgivare: Rising Star Games
Utgivningsdatum: 10/07/2020
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.