Atelier Ryza 2: Lost Legends & The Secret Fairy

Det känns som att det var nästan igår jag recenserade Atelier Ryza: Ever Darkness & The Secret Hideout men faktum är att det har gått strax över ett år (ett horribelt sådant) sedan jag tog mig an denna aningen med lättillgängliga del i den långlivade Atelier-serien. Nu är Ryza tillbaka i en rekordsnabb uppföljare, vilket kanske inte är helt oväntat eftersom föregångaren visat sig vara seriens mest populära del någonsin. Kan magin återfångas eller är Ryzas nya äventyr en framstressad historia?

Atelier Ryza 2: Lost Legends & The Secret Fairy är inte bara ännu en lång titel utan ett nytt fullfjädrat äventyr med Ryza och hennes vänner. Spelets berättelse startar tre år efter händelserna i föregångaren och inleds när Ryza lämnar sitt hem på Kruken Island för att utforska andra delar av världen. Det dröjer inte länge efter hennes ankomst till staden Asha-Am-Baird innan hon stöter på en nu uppvuxen Tao Mongarten, som figurerade i förra spelet. Därefter dröjer det inte länge innan äventyret är i full gång och mystiska ruiner skall undersökas och ett än mer mystiskt ägg visar sig spela en viktig roll.

Ett av problemen som fanns med Ryzas första äventyr var att tempot inledningsvis var så långsamt att sniglar bad det att öka på. Det dröjde helt enkelt lite för länge innan saker och ting tog fart ordentligt. Som tur är verkar utvecklarna hos Gust ha varit medvetna om detta då Atelier Ryza 2 snudd på rivstartar direkt och det slösas ingen som helst tid på onödig uppbyggnad. En snabbkurs i seriens ikoniska alkemi-system och en introduktion av såväl gamla som nya karaktärer är allt som behövs innan vi är igång.

Alkemi-systemet må vara mer lättillgängligt än någonsin men det kan fortfarande stundtals kännas avancerat som att faktiskt studera riktig alkemi.

Efter bara några timmar börjar jag känna att utvecklarna verkligen har prickat rätt den här gången. Jag vågar till och med sträcka mig så långt som att påstå att detta är den bästa delen i Atelier-serien hittills. Balansen mellan alkemi, resurssamlande, strider och utforskande är enastående och jag upplever aldrig känslan av att behöva göra samma sak för länge. Lägg till en berättelse som är oväntat medryckande och full av överraskningar och du har ett charmigt JRPG att lägga många timmar på. Inte helt oväntat är det fortfarande den otroligt djupgående alkemin som tar upp en stor del av tiden men precis som i föregångaren har detta system gjorts både mer avancerat och mer lättillgängligt på samma gång, vilket verkligen inte är en liten bedrift.

Det finns självklart en rad spelmekaniska nyheter som introduceras och Ryza har nu fått flera nya förmågor när det gäller att kunna ta sig fram, inklusive en änterhake och möjligheten att simma. Spelvärlden är full av färg och personlighet och spelmotorn nyttjar Switchens hårdvara på ett bra sätt och jag stöter på få tillfällen med grafiska problem eller dylikt. Det saknas engelska röster så om du har problem med japanska eller inte gillar att läsa undertexter är det något att ha i åtanke men personligen har jag inga som helst problem med detta.

Inget JRPG är komplett utan dramatiska kameravinklar under striderna.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & The Secret Fairy är ett strålande tillskott i den långtgående serien och ett perfekt ställe för nykomlingar att hoppa på tåget. Du må ha aningen mer utbyte av spelet som du har upplevt föregångaren men berättelsen är ändå skriven för att fungera som ett fristående äventyr och det är ett äventyr jag verkligen rekommenderar dig att uppleva

Recensionsdata

Utvecklare: Gust
Utgivare: Koei tecmo
Utgivningsdatum: 29/01/2021
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.