Root Film

Ett riktigt bra mordmysterium börjar oftast inte helt oväntat med ett mord. Från Christies Poirot till Morden i Midsomer och en oändlig mängd av skandinaviska deckare är mord något som alltid har och förmodligen alltid kommer fascinera. Utvecklarna Kadokawa Games vet detta och har i den spirituella uppföljaren till Root Letter vävt ihop ett mysterium som bjuder på spänning, humor och i princip alla känslor däremellan.

Root Film börjar alltså mycket riktigt med ett mord och ett sådant som dessvärre speglar det moderna samhället ur värsta tänkbara vinkel. När vi får följa offrets sista tankar innan den eviga sömnen flockas människor runtomkring kroppen med sina mobiltelefoner i högsta hugg. Det är en inledning som svingar brett och träffar hårt med en skildring av mänskligheten från dess sämsta sida.

Därefter tar mysteriet sin början på allvar och precis som föregångaren Root Letter utspelas allting i Shimane-prefekturen i Japan. Utvecklarna har en tydlig kärlek till regionen och miljöerna är skildrade med vördnad och omtanke. Att många av miljöerna är baserade på verkliga platser gör att upplevelsen känns betydligt mer realistisk trots att den grafiska stilen är väldigt ”animefierad”. Vissa spelmekaniska moment från föregångaren följer med in i Root Film men utöver skådeplatsen är detta en högst fristående upplevelse och dessutom det bättre spelet, med facit i hand.

Ansiktsigenkänningen på den där kameran verkar vara aningen defekt.

Mysteriet i Root Letter var tilltalande och engagerande men Root Film tar det hela ännu längre och blir en otroligt involverande upplevelse som bjuder på ett starkt och brett karaktärsgalleri som snabbt kommer bygga bo i ditt undermedvetande. Samtidigt är det en upplevelse som känns perfekt anpassad för Switch och för att spela i omgångar. Spelet är uppdelat i flera kapitel som alla bjuder på tydlig uppdelning, från prolog till slut och det krävs att olika scenarion nås i en specifik ordning för att komma vidare i handlingen. Miljöer behöver besökas flera gånger om allteftersom jag hittar nya ledtrådar, uppgifter och annat, vilket gör att alla karaktärer får goda chanser att etablera sig ordentligt.

Spelet följer två spelbara karaktärer och inledningsvis kontrollerar jag Rintaro, en ung, lovande filmskapare som blir involverad i mysteriet. Det dröjer inte länge innan skådespelerskan Riho dyker upp i narrativet och snart blir även hon spelbar och de två bjuder på skilda vägar genom berättelsen, vilket höjer omspelningsvärdet.

När saker min fru sagt till mig plötsligt dyker upp i manuset till ett japanskt mordmysterium.

Jämfört med många andra visuella romaner är Root Film en betydligt mer grundad historia. Det saknas överdrivna karaktärer och situationer som kan förekomma i genrekonkurrenter och även om det erbjuds vändningar i handlingen saknas det totalt orealistiska överraskningar, vilket känns som en frisk fläkt i genren. Röstskådespelarna levererar också solida insatser och även om översättningen kan innehålla något stavfel och kanske någon mindre grammatisk felaktighet är det överlag en bra översättning som gör att inte ens de mer specifikt japanska delarna går över huvudet på en.

Root Film är en av de mest spännande och medryckande visuella romaner som Switchen har att erbjuda och om du bara är måttligt intresserad av genren och ett intressant mordmysterium så har du ett par dussin väl spenderade timmar att avnjuta med Root Film.

Recensionsdata

Utvecklare: Kadokawa Games
Utgivare: PQube
Utgivningsdatum: 19/03/2021
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.