Story of Seasons: Pioneers of Olive Town

”When you play the game of thrones, you win or you die”. Detta citat har aldrig varit mer sant än när det kommer till kampen om tronen av jordbrukssimulatorerna. Okej, det kanske inte stämmer till hundra procent men det är bra nära. Harvest Moon och Story of Seasons har genom åren dundrat ut en rad olika upplagor för att ta kål på varandra samtidigt som Stardew Valley kunnat smyga sig in och roffa åt sig spelarnas kärlek. Nu har vi fått Story of Seasons: Pioneers of Olive Town som gör ännu ett försök att ta över tronen.

Pioneers of Olive Town lämnar inget fantastiskt första intryck, ska jag villigt erkänna. Presentationen känns ganska blek och karaktärerna runtomkring mig saknar det mesta när det kommer till karisma och personligheter. Som tur är sätter jag oftast min tro till själva farmandet i denna typ av spel och där är det väl svårt att klanta till, eller hur?

Nja, med facit i hand känns det som att utvecklarna har valt att vara inne och mixtra med aningen fel saker, om jag ska vara helt ärlig. Till exempel har upplägget för att omvandla råmaterial till en säljbar produkt förändrats så att en maskin (exempelvis den som förvandlar trä till färdigt virke) endast kan hantera en bit trä i taget, vilket innebär att om jag har 50 bitar trä att omvandla till virke behöver jag 50 maskiner för att det inte ska ta en evighet innan allt är redo att säljas.

Med en sån vespa är den här snubben endast en moccalatte frappucino och en second hand-köpt fedora från att vara en fullfjädrad hipster.

Designval som detta gör att de huvudsakliga spelelementen ofta känns mer som en börda än något underhållande. Riktigt lantbruk är definitivt ett tidskrävande, slitsamt arbete men jag har valt en fiktiv spelversion av en anledning och i Pioneers of Olive Town tvivlar jag ofta på mitt beslut i slutändan.

Utöver detta är presentationen som jag tidigare nämnt väldigt tråkig. Det känns mindre som ett charmigt bonde-spel och mer som ett identitetslöst free to play-spel med halvdassiga animationer, uttryckslösa karaktärer och en bilduppdateringsfrekvens som är långt ifrån stabil. Särskilt när min gård börjar bli aningen större så fullkomligt störtdyker bilduppdateringen till snudd på oacceptabla nivåer och jag hoppas verkligen detta är något som åtgärdas förr snarare än senare.

Jag ska tala om för dig, Manuela, att jag minsann fiskat massor av gånger! Eller åtminstone färdats i roddbåt… och läst Dragon Ball under tiden…

Allt är dock inte tråkigt som granbarkborrar för en skogsbrukare, det finns ljusglimtar också. Trots att karaktärerna är ganska trista överlag finns det vissa som skiner till när jag lär känna dem och det finns de som jag verkligen tycker om att spendera min digitala tid med. Samtidigt blir spelet roligare när de första säsongerna har passerat och den glaciärliknande starten börjar få lite fart. Flera av minispelen som ingår är också helt okej och klart godkända som avbrott i de dagliga rutinerna.

I slutändan går det dock inte bortse från att Story of Seasons: Pioneers of Olive Town fortfarande ligger i lä jämfört med genrens regerande härskare Stardew Valley. Mängden innehåll som den titeln erbjuder är fortfarande så många mil före alla konkurrenter att det är svårt att riktigt greppa. Pioneers of Olive Town gör sitt bästa för att förändra och förnya men i flera fall har de dessvärre även försämrat, vilket känns tråkigt då seriens samarbete med Doraemon visade sig vara riktigt lyckad och erbjöd dessutom en otroligt tilltalande presentation. Pioneers of Olive Town känns mer som ett spel som visar på samma negativa trend som Harvest Moon har gjort de senaste åren och jag hoppas att serien finner tillbaka till sin storhetstid snart.

Recensionsdata

Utvecklare: Marvelous
Utgivare: Marvelous
Utgivningsdatum: 26/03/2021
Pegi:3
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.