The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV

Så har slutet äntligen kommit. Efter många år och fyra spel har Cold Steel-serien nått sin kulmen, med ett spektakulärt JRPG som nu har anlänt till Switch. Avslutas serien lika starkt som den inleddes eller blir finalen en knall istället för en explosion?

Rean Schwarzer och hans vänner har kommit en lång väg sedan de inledde sina studier i den mystiska Class VII på Thors Military Academy i det första Trails of Cold Steel-spelet. Konflikten mellan de olika länderna på kontinenten Zemuria har eskalerat till fullskaligt krig och Rean måste tillsammans med såväl gamla som nya vänner göra sitt bästa för att stoppa det.

Att gå in mer detaljerat i handlingen av Trails of Cold Steel IV är snudd på omöjligt utan att gräva ned sig i berättelsen från de tre massiva JRPG som har kommit före. Berättelsen är nämligen en direkt fortsättning på dessa spel och knyter i vissa fall även an till andra delar i The Legend of Heroes-serien. Att hänga med i svängarna är knepigt även för de som upplevt alla tidigare delar. Även för mig, som spelat del 1-3 utspritt över flera år har svårt att hinna med alla referenser till karaktärer och händelser som har skett tidigare. Kommer du in som nykomling i serien avråder jag dig starkt från att hoppa in i den här delen då risken är att du inte kommer att förstå någonting av det som händer.

Mechs! Mer mechs! Ge mig MER!

Spelet erbjuder förvisso textbaserade (och oväntat matiga) sammanfattningar av de större händelserna i tidigare delar men då det rör sig om en spelserie som bygger på politiska intriger och ungdomsdrama på bästa animevis kan en sammanfattning bara hjälpa dig så långt på vägen. Mitt tips är att uppleva samtliga fyra delar i ordning då alla är fantastiska men tyvärr finns de två första spelen inte till Switch i väst än, vilket är rejält smolk i bägaren, tyvärr.

Om du ändå har tagit dig igenom de tre tidigare spelen på andra plattformar har du en rejäl resa framför dig, en som kan visa sig vara actionfylld, omvälvande och rentav känslosam. Det sistnämnda står och faller lite på vilken relation du byggt till seriens karaktärer men för mig var det medryckande resa att få se hur vägen slutar för flera av karaktärerna.

Erkänn, du har också drömt om att ha en liten chibi-karaktär med kattöron hängandes på armen. Inte? Bara jag..?

Spelmekniken känns som att även den bygger vidare från det som kommit tidigare och utvecklarna har valt att förfina istället för att förnya. Den största inspirationskällan har helt klart varit den tredje delen när det kommer till stridernas faktiska upplägg men mycket lever kvar även från de två första delarna.

Om du är ett fan av anime, JRPG, mechs och krigsberättelser från alternativa universum med en hint av steampunk är Trails of Cold Steel-serien något för dig. Även om du bara är ett fan av en av sakerna jag nämnde lär du hitta något i Trails of Cold Steel IV som du gillar. Det är ett välproducerat, väl berättat äventyr som kommer lämna få oberörda. Förutsatt att du har spelat föregångarna, naturligtvis.

Recensionsdata

Utvecklare: Nihon Falcom
Utgivare: NIS America
Utgivningsdatum: 09/04/2021
Pegi:12
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.