Wonder Boy: Asha in Monster World

Wonder Boy-serien har haft något av en renässans de senaste åren med remakes, remasters och rena uppföljare i allt utom namnet. Nu har turen kommit till Wonder Boy IV att få ett ansiktslyft, i form av Wonder Boy: Asha in Monster World.

Oavsett vad namnet påstår är Asha inte en pojke utan en flicka. Asha debuterade som protagonist i Wonder Boy IV under 90-talets första halva i originalversionen som nu alltså har putats till och begåvats med helt ny grafik och en rad andra nyheter. Asha drömmer om att bli en krigare och när hon reser till rikets huvudstad blir hon snabbt tilldelad just denna status. Kort därefter blir hon ombedd av drottningen att rädda de fyra andar som vaktar över deras rike.

Den största skillnaden jämfört med originalet eller andra nyversioner från serien som har kommit de senaste åren är att Asha in Monster World använder sig av 3D-grafik för såväl karaktärer som miljöer. Det är fortfarande ett spel på ett 2D-plan men allting renderas i 3D, vilket på förhand har fått vissa purister att rynka på näsan. Personligen tycker jag det hela fungerar riktigt bra och stilen gör att världen känns levande och färgstark.

Bästa botmedlet mot bombsprutande eldmonster? Svärd!

Utöver presentationen är originalets kärna kvar med en blandning av plattformande, utforskande och lättare RPG-inslag. Det är ett relativt kort äventyr, något som onekligen är ett arv från originalet men det som finns är är propppfyllt av kreativitet och intressanta idéer som aldrig stannar längre än de känns välkomna. Varje nytt tempel jag tar mig an bjuder på en lång rad nya utmaningar och använder den grundläggande spelmekaniken på kreativa och utmanande sätt.

Asha in Monster World kan stundtals vara rejält utmanande så länge du inte spelar på den enklaste svårighetsgraden och även om det aldrig blir riktigt oförlåtande kan du stöta på patrull mer än en gång genom äventyret. Dock blir det heller aldrig frustrerande utan den har den där nostalgiska charmen av att vara utmanande utan att vara omöjligt.

Även världens räddare behöver ibland chilla med ett dopp i poolen.

Spelet lever mycket på just nostalgin och även om originalet kanske aldrig blev lika ikoniskt som Wonder Boy III (sägs det, jag var en Nintendo-grabb som liten så jag upplevde inte Wonder Boy förrän i vuxen ålder) är det än idag ett underhållande äventyr som fans av genren i allmänhet och serien i synnerhet bör titta närmare på. Bedömt ur ett renodlat remake-perspektiv är det svårt att hitta något att klaga på.

Recensionsdata

Utvecklare: Artdink, Monkey Craft
Utgivare: ININ Games, Artdink, G Choice, United Games Entertainment
Utgivningsdatum: 28/05/2021
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.