LEGO Marvel Super Heroes

Nästan tio år efter den ursprungliga releasen har ett av tidernas bästa Lego-spel anlänt till Nintendo Switch. Lego Marvel Super Heroes blåste mig av stolen när det först släpptes och trots att det har åldrats mindre väl i vissa aspekter är det fortfarande ett måste för såväl Marvel- som Lego-fans.

Spelet baseras på det äldre upplägget från Lego-titlarna och i vanlig ordning erbjuds det simpelt plattformande kombinerat med mängder av oväntat kluriga pussel, ett maniskt samlande av legobitar samt givetvis fler karaktärer än jag orkat räkna.

Handlingen är trivial, men på ett skönt självdistanserat sätt. Doctor Doom har ondskefulla planer på gång och allas våra favorithjältar måste stoppa honom. Under spelets gång får jag ta kontroll över Iron Man, Captain America, Spider-Man, Fantastic Four, Hulk, X-Men och över 100 andra karaktärer. Mer obskyra tillskott är H.E.R.B.I.E och Howard the Duck och jag blir överlycklig när min favorithjälte från Marvel, Moon Knight visar sig vara en spelbar karaktär i spelet.

Alla karaktärer har som sagt fått röster även i det här spelet och tittar jag i rollistan hittar jag en rejäl samling legendariska röstskådespelare som medverkar. Troy Baker gör bland annat rösten till ovan nämnde Moon Knight, Loki och Hawkeye, Nolan North erbjuder återigen sin ljuva stämma i rollen som Deadpool, men blåser även liv i Ant-Man, Cyclops och flera andra. Även den briljanta Tara Strong dyker upp och gör rösten åt karaktärer som Mary Jane Watson, Wasp, Sif och She-Hulk. Serieskaparen Stan Lee medverkar naturligtvis också i rollen som sig själv. Det som gör mig allra lyckligast är dock att skådespelaren Clark Gregg repriserar rollen som Agent Coulson, en karaktär som dykt upp i flera av Marvels filmer och som senare även spelat huvudrollen i TV-serien Agents of S.H.I.E.L.D.

Äventyret låter mig inte bara uppleva flera olika karaktärer, utan en mängd olika miljöer. Jag får besöka S.H.I.E.L.Ds Helicarrier, utforska Stark Tower och även ta en tripp till Savage Land, där förhistoriska varelser strövar fritt. Alla dessa miljöer och karaktärer bildar ett hopkok av variation och underhållning som nästan är överväldigande. Mellan uppdragen kan jag dessutom utforska Manhattan på eget bevåg och ta mig an sidouppdrag, race och mycket annat. TT Games har genom åren lärt sig att fylla sina spel med innehåll och det är få gånger de lyckats lika bra som i LEGO Marvel Super Heroes.

Precis som i tidigare spel kan jag återvända till nivåer jag redan klarat och spela dem med vilka karaktärer jag vill. Detta är en ren nödvändighet för att komma åt vissa samlarobjekt. Du måste inte vara galen för att spela LEGO Marvel Super Heroes, men det hjälper, då allt samlande lätt kan utvecklas till ren mani när man försöker hitta allting som är gömt i spelet.

Äventyret må vara baserat på olika Lego-figurer, men det hindrar inte spelet från att vara skapligt trevligt för ögonen under hela upplevelsen. Lego-spelen är kanske inte kända för sina grafiska prestationer, men de har alltid varit presenterade med läcker design. LEGO Marvel Super Heroes är inget undantag och bjuder dessutom på mängder av spektakulära specialeffekter och scener som är oväntat imponerande och storslagna. Redan på andra banan får jag dyka från Helicarriern ner till New Yorks gator och det är en smått magisk upplevelse. Grafiken visar givetvis tecken på tidens tand så pass långt efter att det släpptes men det är ändå trevligt att titta på.

Den grafiska presentationen håller sig stabil genom hela spelet och karaktärerna ser verkligen ut som Lego-figurer som vaknat till liv, med glänsande yta och charmiga ansiktsuttryck. Partikelsystemet är också rejält imponerande, framförallt i mötet med Sandman, som består av tusentals små Legobitar som föreställer sand.

Utvecklarna har sedan starten av de Lego-baserade spelen ständigt utvecklat konceptet och gjort det senaste spelet till det bästa och även om konceptet har förfinats ytterligare genom åren är LEGO Marvel Super Heroes fortfarande det kanske bästa Lego-spel som gjorts. Att det dessutom fortfarande är ett av de bästa spel baserade på Marvels universum som gjorts, gör inte saken sämre.

LEGO Marvel Super Heroes är ett lättsamt, lättillgängligt äventyr som må se ut som ett spel för barn, men som i själva verket är ett spel för alla som har barnasinnet kvar. Det är kanske inte så utmanande som många skulle vilja, men för mig spelar det ingen som helst roll. Ett bra spel är alltid ett bra spel oavsett vem det riktar sig till och LEGO Marvel Super Heroes är ett riktigt bra spel.

Recensionsdata

Utvecklare: TT Games
Utgivare: Warner Bros Interactive
Utgivningsdatum: 08/10/2021
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.