Mortal Kombat 11

Sedan ett par år tillbaka har utvecklarna hos NetherRealm Studios levererat en hel hög av fantastiska fightingspel. Från nystarten av Mortal Kombat till de två fantastiska Injustice-spelen har studion utmärkt sig som mästare på att berätta historier inom ramen av ett fightingspel. Nu är Mortal Kombat 11 här, för att bygga vidare på berättelsen från de två tidigare delarna.

För första gången på 13 år är Mortal Kombat-serien tillbaka på en Nintendo-konsol och vilken återkomst det är! Mortal Kombat 11 tar grunderna från de tidigare spelen i serien och gör ett helt gäng radikala men välkomna förändringar.

Det första spelare lär lägga märke till är att tempot är betydligt lägre jämfört med föregångarna. Fokus på mer taktiskt spelande är större och genom smarta förändringar känns MK11 betydligt mer fräscht än det annars borde ha gjort.

Cyrax skulle snart få känna på Scorpions sting ordentligt.

X-Ray-attackerna har förändrats lite och genomförs inte längre med enkla kommandon utan de dyker upp mer organiskt och naturligt i spelandet. De starka specialattackerna som tidigare behövde en fylld mätare kan nu endast användas när ens hälsa blir farligt låg och de kan bara användas en gång per match.

Denna typ av förändringar gör Mortal Kombat 11 till en djupare upplevelse än serien kanske varit någonsin tidigare. Inlärningskurvan är kanske aningen högre och det är inte lika lätt för nya spelare att bara plocka upp handkontrollen och börja spela längre men på andra sidan av myntet blir det en mer givande upplevelse för de som spelar under en längre tid.

Och det är inte svårt att tänka sig att man spelar Mortal Kombat 11 under en lång tid. Spelet är nämligen fyllt till bristningsgränsen med innehåll. Utöver den matiga kampanjen och flerspelarlägena finns The Krypt med även i denna version och här är det enkelt att spendera många timmar. Tower of Time-läget lär säkerligen också sluka många timmar för de mest hängivna fansen. Lägg till en lång rad upplåsbara hemligheter, föremål och annat och du har en upplevelse som håller länge.

Aj aj, det där kommer att lämna ett ärr.

Då Nintendo Switch inte är lika kraftfull som Xbox One eller PlayStation 4 är det inte helt oväntat att en hel del nedskärningar har fått göras för att kunna köra Mortal Kombat 11 på hybridkonsolen. Utvecklarna har lyckats bibehålla 60 bildrutor per sekund men detaljrikedomen och upplösningen har fått ta stryk. Jämfört med Xbox One X-versionen som jag också har spelat ser Switch-versionen ärligt inte särskilt bra ut.

Med det sagt är det absolut inte ett ”fult” spel på något sätt. Karaktärsmodellerna och miljöerna är fortfarande välgjorda och det märks att istället för en ren konvertering har utvecklarna jobbat utifrån Switchens styrkor istället för svagheter och har skapat en unik version av spelet istället för att bara skala ned det som finns till andra plattformar. Resultatet är ett spel som kanske ser lite suddigt ut emellanåt men som spelas som en riktig dröm. Övergången mellan förrenderade filmsekvenser och spelsekvenser är inte riktigt lika sömlös som andra versioner men detta är ett mindre bekymmer på det stora hela. Tänk dock på att om du vill spela Mortal Kombat 11 med bästa möjliga grafik är Switch-versionen inte ett alternativ men om grafiken spelar mindre roll jämfört med bilduppdatering och ren spelmekanik är denna version minst lika bra som de andra.

Vad är bättre än Johnny Cage? TVÅ Johnny Cage!

Mortal Kombat 11 är det kanske bästa fightingspelet till Nintendo Switch just nu, det är proppfullt med innehåll, har ett djupt spelsystem och mängder av karaktärer som dessutom får liv av skickliga skådespelare (heja Rhonda Rousey som Sonya Blade!) och det är kort och gott en härlig spelupplevelse. Om du tänkt köpa det digitalt avslutar vi dock med ett varningens finger. Spelet klockar in på dryga 22,6 GB så se till att ha gott om utrymme på ditt minneskort för att få igång detta mästerliga fightingspel.

Recensionsdata

Utvecklare: NetherRealm
Utgivare: Warner Bros
Utgivningsdatum: 23/04/2019
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.