Shovel Knight: Treasure Trove

Det må vara över fem år sedan Shovel Knight släpptes för första gången men under åren som följt har utvecklarna byggt på upplevelsen med en lång rad expansioner. Nu när de sista pusselbitarna i form av expansionerna King of Cards och Shovel Knight Showdown har anlänt tyckte vi det var dags att ta en titt på den kompletta samlingen, Shovel Knight: Treasure Trove.

För den oinvigde är Shovel Knight ett spel som lånar mycket från NES-tidens plattformsklassiker. Vi talar om hög svårighetsgrad, pixelperfekta hopp och ett medryckande soundtrack. Shovel Knights äventyr står sig än idag som ett av årtiondets bästa exempel på hur retrobaserad spelmekanik uppgraderas och anpassas för moderna tider och det är ett mästerverk på i princip alla plan.

Shovel Mom hade sagt till Shovel Knight att inte hoppa i närheten av stora propellrar. Shovel Knight lyssnade inte och det hela slutade i katastrof.

Det som gör spelet så intressant är dock dess expansioner, som låter oss följa flera av skurkarna från huvudspelet i äventyr som är minst lika långa i sig. Karaktärer som Plague Knight och Specter Knight kontrolleras helt olika jämfört med Shovel Knight och har olika egenskaper och förmågor att använda sig av.

Plague Knight använder alkemi för att tillverka bomber, Specter Knight klättrar på väggar och har särskilda rörelser till sitt förfogande och mycket annat. Nysläppta King of Cards följer King Knight på ett eget äventyr och även där bjuds vi på en helt ny uppsättning färdigheter som huvudkaraktären kan ta del av.

King Knight hade en förmåga att alltid posera, även om han befann sig i luften.

Inbakat i Treasure Trove-samlingen är även Shovel Knight Showdown, ett spel som närmast kan beskrivas som Super Smash Bros. med karaktärer från Shovel Knight. Detta läge erbjuder fartfyllda, kaotiska strider för upp till fyra spelare på en låst skärm och det har visat sig vara otroligt underhållande. Det är kanske inte fullt lika djupt som Smash men att välja karaktär baserat på deras olika förmågor och försöka matcha motståndarna är riktigt roligt.

Den magnifika 8-bitarsgrafiken följer genom samtliga delar och även om den stundtals är lite för polerad för att vara plockad från ett riktigt NES-spel är den samtidigt så vacker att det är svårt att ha invändningar mot detta. Musik tillhör också den bästa jag hört på flera år med bitpop-spår som är fullkomligt magiska och som snabbt fäster sig i min hjärna.

Vad är mer galet än tre Shovel Knight-karaktärer som slåss? FYRA Shovel Knight-karaktärer, förstås!

Switchens eShop har dussintals om inte hundratals titlar som försöker fånga nostalgikernas uppmärksamhet och det kan vara svårt att veta vilka som är värda din uppmärksamhet. Vad du dock bör veta är att Shovel Knight tillhör det absoluta toppskiktet på eShop överhuvudtaget. Du kan med andra ord inte välja fel med Shovel Knight: Treasure Trove.

Recensionsdata

Utvecklare: Yacht Club Games
Utgivare: Yacht Club Games
Utgivningsdatum: 10/12/2019
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.