Stories Untold

I en tid där vår favorithobby till viss del domineras av så kallade ”livespel”, där nytt innehåll matas till spelaren i ett stadigt flöde, är det för mig ganska uppfriskande när jag finner en kortare och mer fokuserad upplevelse. Inte bara för att det tar upp mindre av min fritid, utan även för att det är spännande att följa en berättelse som kan skildras under en och samma spelsession.

Stories Untold är ett spel som faktiskt har några år på nacken, då det ursprungligen släpptes till PC under början av 2017. Det var verkligen ett avstamp för utvecklarna No Code som direkt lyckades etablera sig som mästare på att skapa en tät stämning med små medel och i ett koncist format.

Upplägget i spelet är en episodisk berättelse där berättelsen börjar med att protagonisten James Aition spelar ett textäventyr i klassiskt 80-talsstuk. Men snart börjar du märka att saker inte riktigt stämmer. Kommandon du skriver in i textäventyret börjar påverka den riktiga världen, och en obehaglig stämning börjar sakta men säkert sprida sig.

Det går inte att finna en bättre representation av 80-talet.

För varje episod du tar dig an introduceras nya spelsätt och mekaniker, som till exempel utförande att vetenskapliga experiment och avkodning av radiosignaler. Med denna beskrivning är det ju lätt att tänka sig att dessa episoder inte har någon direkt röd tråd som binder ihop dem, men den fjärde och sista delen i denna samling är ett skolboksexempel på hur till synes lösryckta händelser och mekaniker kan falla på plats när du ser allt ur rätt perspektiv.

Dialogen i spelet är relativt sparsam, men även väldigt effektfull. De få talande karaktärer som berättelsen har att erbjuda är alla välspelade, och ger ibland lite intryck av 80-tals science fiction på bästa B-filmsvis. Varje episod inleds dessutom med en härlig Stranger Things-doftande vinjett för att ytterligare cementera denna känsla.

Alla som jobbar med IT-säkerhet kan glädjas åt denna post-it-lapp.

Stories Untold bjuder på en smått fantastisk resa genom att ge spelaren precis lagom mycket information för att ta sig vidare och vilja veta mer. Ovissheten som dessa brödsmulor ger dig bidrar väldigt mycket till den mystiska stämning som genomsyrar upplevelsen. Vi har inte kommit speciellt långt in på det nya året än, men jag våra redan nu säga att Nintendo Switch har fått en av årets starkaste upplevelser.

Recensionsdata

Utvecklare: No Code
Utgivare: Devolver Digital
Utgivningsdatum: 16/01/2020
Pegi:16
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.