Dubbelrecension: Yumeutsutsu Re:Master & Yumetsutsu Re:After

Ni som har hängt med på Switchbloggen ett tag vet att jag har en särskild plats i mitt hjärta för visuella romaner. Så här kommer en recension av inte en, utan två samtidigt!

Ai Otori har aldrig haft någon större kärlek till spel. Trots detta finner hon sig själv som nyanställd på spelföretaget Eureka Software. Utöver att hon saknar någon form av erfarenhet från branschen har Ai också en baktanke med jobbet, nämligen att få återförenas med sin syster Kokoro, som också jobbar på företaget.

De två systrarna stod varandra nära när de var yngre men har glidit isär, något som Ai hoppas på att åtgärda i och med det nya jobbet. Det dröjer inte länge innan Ai har introducerats för den färgstarka skara kvinnor som delar arbetsplatsen och snart börjar romantiken blomstra.

Då ska vi se. Vi har en distanserad Tsundere, en vimsig Deredere och en kylig Kuudere. Då saknar vi bara en Yandere så är setet komplett sen!

Yumeutsutsu Re:Master är ett spel som följer samma spår som studions tidigare Nurse Love-spel, på det sätt att även denna titel har ett starkt fokus på romans mellan kvinnliga karaktärer. Genom att göra olika (men relativt få) val under spelets gång kan Ai i slutändan bli ett par med de andra karaktärerna.

Vägen dit är dock lång och stundtals även långsam. Spelet ger en oväntat djup inblick i spelutveckling, ungefär på samma sätt som mangan Bakuman på ett nästan galet detaljerat sätt skildrar arbetet med att skapa en manga. I det här fallet bjuds det även på en del meta-humor eftersom jag spelar en visuell roman som i mångt och mycket handlar om utvecklingen av en visuell roman.

De olika vägarna jag kan ta genom spelet skiljer sig ganska rejält från varandra, vilket delvis kan förklaras av att de olika karaktärernas vägar är skrivna av olika författare. Detta hade kunna ge ett splittrat intryck som helhet men faktum är att det fungerar riktigt bra. Den huvudsakliga vägen är i mitt tycke den bästa men samtliga håller oväntat hög klass.

I vanlig ordning är det svårt att beskriva berättelsen i någon större utsträckning utan att riskera att avslöja viktiga delar så jag fokuserar istället på andra delar av spelet. Den visuella delen är riktigt trevlig, med karaktärer och miljöer som är otroligt väldesignade. Alla karaktärer bubblar över av personlighet och detta förstärks ytterligare av de strålande röstskådespelarna som blåser liv i sina roller på ett fantastiskt sätt.

Det hela slutade av misstag med en dansk skalle men vägen dit var åtminstone otroligt romantisk.

När Re:Master väl är avslutat rekommenderar jag starkt att du även ger dig på uppföljaren, Re:After. Denna titel kan enklast beskrivas som en samling längre epiloger som följer Ai och de andra efter de olika sluten. Här märks de olika manusförfattarna ännu mer tydligt då de olika berättelserna skiljer sig rejält från varandra i såväl ton som innehåll.

En berättelse följer Ai och hennes partner när de jobbar vidare med material till deras spel, en annan historia innehåller mystiska brev från en karaktärs döda mamma och en tredje skildrar utmaningarna som följer med äktenskap. Tonen i de olika delarna varierar också och eftersom det rör sig om kortare fristående delar går det snabbare att beta av dem, samtidigt som de bjuder på tillfredsställande fortsättningar och avslut på de olika vägarna i berättelsen.

Både Yumeutsutsu Re:Master och Re:After är välspelade och väldesignade. Översättningen kan i vissa enstaka fall kännas lite bristande men överlag fungerar den riktigt bra. För fans av visuella romaner är bägge titlarna väl värda att kolla in. Se bara till att börja med Re:Master, naturligtvis.

Recensionsdata

Utvecklare: Kogado Studio
Utgivare: Degica Games
Utgivningsdatum: 23/04/2020
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.