The Outer Worlds

Vi har än så länge inte fått ett Fallout-spel till Nintendo Switch. Vi har fått Skyrim men Bethesdas andra gigantiska RPG-serie har ännu inte nått den bärbara hybridkonsolen. Istället för att vänta har Obsidian Entertainment därför sett till att vi får något som är nästan lika bra istället.

The Outer Worlds är ett rollspel i förstapersonsperspektiv som alltså är signerat Obsidian Entertainment. Studion grundades 2003 och har sedan dess levererat en minst sagt brokig skara spel, ofta just rollspel. De har erbjudit allt från Star Wars i Knights of the Old Republic II och spioneri i Alpha Protocol till pruttskämt i South Park: The Stick of Truth. De är dock förmodligen mest kända för fan-favoriten Fallout: New Vegas.

Studion ägs sedan 2018 av Microsoft så deras framtida titlar lär främst hamna på Xbox-konsoler men som en svansång (för andra plattformar) har de ändå återvänt till Fallout i form av The Outer Worlds. Detta är spelet som svarar på frågan: Vad sägs om Fallout, fast i rymden?

Låt inte bilden lura dig, Auntie Cleo är ungefär lika trevlig som ”Mom” i Futurama. De delar även frisyr.

Med det sagt är The Outer Worlds inte bara en simpel Fallout-klon, även om mycket av den seriens DNA återfinns även här. I rollen som en nyligen upptinad kolonisatör är det min uppgift att haka mig fram genom en galax som styrs helt och hållet av diverse konkurrerande företag.

Detta öppnar upp för en hel del satir kring ”Corporate Overlords” och även om humorn är oftast bred och sällan djupsinnig men nästan konstant underhållande. Många röstskådespelare levererar sina företagsstyrda slogans med sådan hängivenhet att det är svårt att inte vara road.

Resten av spelet då? Jo, det är faktiskt riktigt underhållande. Istället för Fallout-spelens V.A.T.S-system har min karaktär här en förmåga att få tiden att gå långsammare, vilket förklaras med att hens hjärna har varit nedfrusen och därför hanterar omvärldens rörelser annorlunda. Jag tar mig an en rad olika uppdrag från olika fraktioner, något som inte helt sällan leder till att jag hamnar i onåd hos en annan.

Vad är det enda som alla behöver i rymden? Skjutvapen och svetsglasögon, förstås.

Genom uppdrag och sidoaktiviteter tjänar jag erfarenhetspoäng som används för att utveckla valfria förmågor. Det hela känns i ärlighetens namn väldigt mycket som Fallout och om du är bekant med den serien lär du känna dig direkt som hemma.

Men detta är återigen inget negativt utan The Outer Worlds är en riktigt trevlig bekantskap som dessutom klarat övergången till Switch utan alltförs stora kompromisser. Naturligtvis ser spelet inte alls lika bra ut som till andra plattformar och grafiken är stundtals ganska smetig och nästan suddig. Bilduppdateringen haltar dock inte i någon större utsträckning och med tanke på att det är ett spel med stora öppna miljöer och mängder av karaktärer anser jag att det fungerar mycket bra på Switch.

Så om du är ute efter ett humorfyllt RPG att spendera semestern med så är The Outer Worlds en resa ut i världsrymden väl värd att göra

Recensionsdata

Utvecklare: Obsidian Entertainment
Utgivare: Private Division
Utgivningsdatum: 05/06/2020
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.