Shantae and the Seven Sirens

Utvecklarna Wayforward har länge legat mig varmt om hjärtat. Med sina kärleksfullt skapade 2D-äventyr har de genom åren levererat mästerverk som Mighty Switch Force, The Mummy Demastered och DuckTales Remastered. Mest kända är de dock kanske för Shantae-serien och nu är den magdansande halv-anden tillbaka för ett nytt äventyr.

Shantae and the Seven Sirens inleds med att Shantae och hennes vänner anländer till en paradisö för lite välbehövlig semester. Shantae själv har hunnit bli något av en kändis och det dröjer inte länge innan hon upptäcker att en grupp andra ”half-genies” har bjudits in av öns borgmästare till en färgsprakande festival. Under genrepet till ett stort shownummer blir dock alla dessa magiska flickor bortrövade av en okänd makt och den enda som står kvar är Shantae.

Jag kan inte ens skämta om hur vansinnigt vackra spelets animerade filmsekvenser är. LOOK AT IT!

Vår hjältinna tänker självfallet inte ligga på latsidan utan hon ger sig ut på den främmande ön för att hitta sina nya vänner och detta öppnar upp för ett vansinnigt underhållande äventyr i sann Metroidvania-anda. Det märks ganska omgående att utvecklarna har tagit några rejäla kliv framåt jämfört med föregångaren, Half-Genie Hero.

Kontrollschemat är smidigare och det är bland annat lättare att byta mellan Shantaes olika skepnader, musiken är svängigare och den grafiska presentationen är polerad ytterligare. Lägg till en animerad introsekvens från legendariska animestudion Studio TRIGGER, komplett med en signaturmelodi som till 100% kommer sätta sig i din hjärna och du har det som kallas för ett fullmatat paket.

Det här med att iklä sig minimala bikiniöverdelar är mer lag än undantag i Shantaes universum, här demonstrerat av en riktig.. ”plantskalle”… Förlåt.

Och när det kommer till själva spelet är det alltså inte alls tokigt heller. Shantae-serien har alltid lutat sig ganska hårt mot Metroidvania-genren men sällan har det visat sig så fullfjädrat som här. Det nya äventyret är kort och gott fantastiskt med kreativa pussel, färgstarka karaktärer och otroligt underhållande bossar. Tempot som Shantae håller för att låsa upp nya egenskaper som ger tillgång till nya delar av ön är snudd på perfekt och jag gör aldrig en sak så pass länge att det börjar bli tråkigt utan överraskningarna dyker upp nästan konstant.

Det känns som att det är hit vägen har lett för Wayforward och Shantae. Jag skulle rentav våga påstå att det är studions bästa spel hittills. Utvecklarna har hittat den perfekta balansen mellan lättillgänglighet, utmaning, utforskande och överraskningar. Om du är ett fan av Shantae sen tidigare kanske du vet vad du har att vänta men du kan ändå inte förutspå det som levereras. Om du inte har umgåtts med världens charmigaste half-genie tidigare är detta ett gyllene tillfälle att åtgärda det misstaget.

Recensionsdata

Utvecklare: Wayforward
Utgivare: Wayforward
Utgivningsdatum: 04/06/2020
Pegi:7
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.