Catherine: Full Body

Alla har vi någon gång känt ångest för något. Att bli vuxen, att hänge sig till en livslång relation, att skaffa barn, att våga byta jobb eller flytta till en annan stad. Alla har vi säkerligen upplevt något av detta i våra liv. Frågan är om vi har upplevt det lika illa som Vincent Brooks?

Vincent är en 30+ kille som fastnat i livets hjulspår. Hans flickvän Katherine (med K) vill ta deras förhållande till nästa naturliga steg med giftermål och familj. Vincent däremot verkar fullkomligt nöjd med att sova länge, jobba och sedan spendera kvällen med sina polare på den lokala krogen.

Någon annan än jag som skulle vilja se Donald Trump utsättas för samma moraliska frågeställningar som Vincent? Helst inte i bara kalsonger, dock.

Vincent börjar i spelets inledning uppleva märkliga mardrömmar där han tillsammans med en grupp antropomorfiska får måste klättra upp för allt mer utmanande torn av block för att fly från det hot som jagar dem. Kort efter att Vincent börjar ha dessa mardrömmar går saker och ting illa på riktigt.

Efter en ovanligt blöt natt vaknar Vincent upp i sitt rum som vanligt men den här gången har han en vacker kvinna vid namn Catherine (med C) bredvid sig. Vincent finner sig därefter i en spiral av lögner som bara blir värre av hans konstanta mardrömmar. Samtidigt går rykten om att om du dör i drömmen, dör du i verkligheten.

Catherine: Full Body är alltså en nyversion av spelet som släpptes 2011 och är en blandning av visuell roman och blockbaserat pussel. Om inte det vore lockande nog är det dessutom en skapelse som levereras av teamet bakom Persona-serien, inklusive världens bästa spel någonsin, Persona 4 Golden. Så eftersom Atlus verkar göra allt i sin makt för att inte släppa något Persona till Switch får vi hålla till godo med detta.

Gothiskt pusslande i ett dödstorn fyllt av förvridna ansikten som stirrar på dig? Standard mardröm.

Med det sagt står Catherine definitivt stadigt på sina egna ben. Spelet är nämligen om möjligt ännu bättre idag än när det släpptes för nio år sedan. Utvecklarna har lagt till flera delar DLC, utökat berättelsen och även lagt in en helt ny karaktär, Rin, som spelar en viktig roll i berättelsen. Alla tillägg har sytts ihop med ursprungsspelet på ett så briljant sätt att det inte märks vad som är nytt eller gammalt. Lägg till nya filmsekvenser från animestudion Studio 4 °C, nya repliker från Troy Baker och resten av ensemblen och du har ett helhetspaket väl värt att titta närmare på.

Pusslen i Catherine må vara fantastiskt designade men där spelet verkligen skiner som allra starkast är i dess skildring av den ångest jag nämnde inledningsvis. Att se hur Vincents tankar manifesteras i form av groteska monster och talande får samtidigt som en mystisk röst ställer moraliska frågor är en kort och gott magisk spelupplevelse.

Det är inte ett riktigt animedoftande spel utan minst en karaktär med extrem hårfärg. Rin är här för att leverera!

Att spelet lyckas ta upp ämnen som otrohet, psykisk hälsa och allt däremellan av bara farten gör upplevelsen ännu mer unik. Framåt slutet av spelet blir saker och ting dessutom bisarra på riktigt, vilket säger en hel del. Då det även har lagts till en hel hög nya potentiella slut gör det att jag genast vill börja spela på nytt, om så bara för att spendera mer tid med spelets karaktärer och se vilka alternativa slut den galna berättelsen kan erbjuda.

Catherine: Full Body är ett magnifikt spel på alla sätt och vis. Det är absolut inte för alla men det är ett spel som trots sina många pussel är bland det mest ”vuxna” jag har stött på, i brist på annat uttryck. Utvecklarna har skapat en upplevelse som trots alla snudd på övernaturliga element är mer mänsklig än det mesta annat som finns att spela idag. Med det i åtanke bör du till 100% spela Catherine: Full Body, oavsett om du är bekant med originalversionen eller inte. Chansen är stor att du aldrig riktigt kommer se på spel (eller får) på samma sätt efteråt.

Recensionsdata

Utvecklare: Studio Zero / Atlus
Utgivare: SEGA
Utgivningsdatum: 07/07/2020
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.