Aokana: Four Rythms Across the Blue

Handuppräckning. Hur många av er har någon gång drömt om att kunna flyga? Till alla er som räcker upp handen, jag ber er att titta närmare på Aokana: Four Rythms Across the Blue, en visuell roman där människans dröm om att flyga har blivit verklighet.

Aokana utspelas i en nära framtid där vetenskapen har upptäckt en särskild partikel som gör föremål tyngdlösa. Dessa partiklar har sedan använts för att skapa skor som vem som helst kan flyga med. På grund av restriktioner får dock inte vem som helst flyga vartsomhelst utan flygandet hålls någorlunda begränsat.

Till skillnad från Lois Lane i Superman har Asuka vett nog att hålla hårt om den som flyger.

På en av de öar där flygandet är tillåtet finner vi Masaya, en gymnasieelev som tidigare hade stora planer för sitt flygande, innan de krossades. Han lever ett ganska normalt skolliv men allting förändras när han träffar den nya studenten Asuka.

Det dröjer nämligen inte länge förrän hennes fascination för flygning har fått henne att börja tävla i den populära sporten Flying Circus (ej relaterat till Monty Python, tråkigt nog) och hon övertalar Masaya att träna henne och de andra tjejerna i laget. Vad som följer är en relativt lättsam men otroligt charmig visuell roman om kamratskap och laganda. Och givetvis en hel del romantik.

Aokana innehåller inte bara regler om flygande, du får dessutom tips på hur du äter rätt.

Utöver Masaya och Asuka består rollistan främst av tre andra tjejer: Mashiro, Rika och Misaki. De fyra kvinnorna utgör de olika vägar som berättelsen kan ta baserat på mina val och vem jag tycker att Masaya ska falla för.

Berättelsen är charmig och välskriven och även levererad med inlevelse från skickliga röstskådespelare. Hela upplevelsen har en stark Slice of life-känsla och det är uppfriskande med en visuell roman som inte förlitar sig för mycket på stora twister och överraskningar i berättelsen. Naturligtvis förekommer det en och annan klyscha men överlag är det en ganska avslappnad berättelse.

Ingen visuell roman är komplett utan att den manliga protagonisten ska kallas för pervers.

Jag upptäckte faktiskt Aokana för flera år sedan, genom anime-versionen av spelet. Redan då fastnade jag för berättelsen (som i ärlighetens namn minimerar romantik-delen rejält) och den vackra animationen under Flying Circus-sekvenserna. Dessa finns tyvärr inte med i spelversionen men på något sätt lyckas stillbilder ändå förmedla känslan av att flyga på ett strålande sätt. Kombinerat med otroligt vacker artwork och ett nedtonat men stålande soundtrack gör det Aokana till en högtflygande upplevelse (förlåt).

Så om du, som jag, är ett stort fan av visuella romaner och om du har suktat efter något nytt under en längre tid är Aokana ett riktigt bra val. Spelet innehåller kanske inte brutala mord som i Raging Loop eller bisarra plot twists som i Nurse Love-serien. Istället är det mer likt Tokyo School Life eller CLANNAD, dock alltså med betydligt mer flygande. Vilket vi redan konstaterat är en dröm för de allra flesta.

Recensionsdata

Utvecklare: NekoNyan
Utgivare: Pqube
Utgivningsdatum: 21/08/2020
Pegi:16
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.