NieR Automata: The End of YoRHa Edition

Av alla ”omöjliga portningar” till Nintendo Switch har NieR Automata förmodligen varit en av de som få trodde skulle kunna komprimeras till Nintendos hybridkonsol. Men skam den som ger sig, nu står vi här, nästan sex år efter spelets ursprungliga release och vi har en portabel version av denna moderna klassiker. Frågan är hur konverteringen har gått till den bärbara spelkonsolen?

NieR Automata kan ses på två olika sätt. Du kan välja att se det som ett mästerligt hack ’n’ slash-actionspel från mästarna hos Platinum Games tillsammans med Square Enix. Om du gör det kommer du få avnjuta ett fantastiskt actionspel, utan tvekan. Du går dock miste om spelets starkaste aspekter i så fall.

NieR Automata följer androiderna 2B och 9S, soldater från YoRHa-organisationen som används i kampen mot ett främmande hot vars mekaniska trupper har tagit över jorden och nästintill utrotat mänskligheten. Eftersom Platinum Games stått vid rodret kan du baserat enbart på denna information förvänta dig en rejäl actionfest men då detta tekniskt sett är en uppföljare till rollspelet NieR som har utvecklats tillsammans med Square Enix visar det sig snabbt att det finns mycket mer att hämta än ”bara” spektakulär action.

Efter spelets inledande uppdrag får jag chansen att utforska det som närmast kan beskrivas som en semi-öppen spelvärld, fylld av hemligheter, fiender och varierade miljöer. Det bjuds på ett långt äventyr där handlingen tar flera oväntade vändningar och där berättelsen faktiskt får mig att tänka till vid flera tillfällen.

NieR Automata ställer flera oväntade frågor kring liv och vad som anses vara ”liv”. De mekaniska varelser som bosatt sig på jorden kan ses som just mekaniska varelser men när går självmedvetande och självbevarelsedrift över till faktiskt liv?

Spelet vågar ställa dessa frågor samtidigt som det bjuder på kort och gott fantastisk action. Att Platinum Games kan designa ett lättbegripligt men djupt stridssystem är ingen överraskning och NieR Automata är inget undantag. Faktum är att spelmekaniken tillhör studions bästa överhuvudtaget, vilket säger en hel del med tanke på deras meritlista.

Spelet är dessutom mästerligt designat rent audiovisuellt också, med enastående musik pch en grafisk presentation som är slående vacker på alla plan. Att karaktärerna 2B och 9S dessutom är otroligt välskrivna och intressanta bidrar också till en otroligt intensiv och medryckande upplevelse. För att besvara min inledande fråga kring hur spelet konverterats till Switch kan jag glatt svara ”mycket bra”. Visst är bilduppdateringen halverad till 30 fps och många detaljer har fått stryka på foten. Med det sagt är spelet som helhet ändå intakt med allt vad det innebär. Striderna känns inte fullt lika rappa som i 60 fps naturligtvis men det fungerar ändå helt felfritt.

NieR Automata är även på Switch ett mästerligt spel på alla plan och plockar det bästa från Square Enix och dess förmåga att berätta medryckande historier och blandar det med Platinum Games fingertoppskänsla för action. Resultatet är inget annat en en titel som måste upplevas, som förtjänar att upplevas av så många som möjligt.

Recensionsdata

Utvecklare: Platinum Games
Utgivare: Square Enix
Utgivningsdatum: 06/10/2022
Pegi:18
David
Senaste inläggen av David (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.