Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Mycket kan sägas om det klassiska Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast, men jag tror inte att det var många som hade tippat att få se en nyversion av detta spel vid början av året. Men nu är vi här med en putsad version av PC-klassikern från en av mina mest saknade utvecklare, Raven Software, och det är en lite förbryllande upplevelse att återvända till denna era av förstapersonsskjutare. Dels för att genren fortfarande var väldigt PC-fokuserad vid denna tid, även om detta spel dessutom letade sig till Xbox och Gamecube, men även för att standarden för funktioner har höjts med tiden.

Trots dessa tvivel i bakhuvudet tog jag mig an Kyle Katarns resa på nytt med gott mod, men möttes ganska snabbt med blandade intryck. Det första och mest uppenbara intrycket är det rent grafiska, där karaktärsmodeller ser otroligt grovhuggna ut, precis som de gjorde i så många andra spel i början av 2000-talet. Det är dock mest något jag noterade i de scriptade mellansekvenserna, och inte alls till samma grad när jag fick styra min hjälte genom imperiets komplexa baser.

Sträck på ryggen pojkvasker!

Det blir även snabbt smärtsamt uppenbart att spelet saknar alla former av assistans för siktande med skjutvapnen, vilket i olika grader numera är standard åtminstone för konsoler eftersom handkontroller oftast saknar den precision du får genom att sikta med en mus på PC. Detta tillsammans med att varken hälsa eller sköldar fylls på automatiskt efter ett tag gör att jag snabbt börjar överanvända sparfunktionen så fort jag gör minsta framsteg.

Eftersom Kyle Katarn vid detta tillfälle har kapat sina kopplingar till kraften och jediorden är det enbart skjutvapen som gäller under början av spelet, och det känns som en väldigt lång startsträcka tills han får nävarna på en ljussabel igen och återfinner sina färdigheter. Vid detta tillfälle får dock spelet ett uppsving och ger dig både bättre överlevnadsmöjligheter tack vare att du kan reflektera fienders laserstrålar och mer omväxling i uppdragen.

Jag är din f… Vänta nu, du är nog inte rätt person ändå.

Överlag känns berättelsen lite platt i skildrandet, vilket också är ett ålderstecken, men spelet lyckas ändå förmedla tillräckligt mycket av den klassiska Star Wars-magin genom miljöer, ljudeffekter och musik. Kyle Katarn är dessutom en ganska intressant karaktär trots att han inte är en del av det officiella karaktärsgalleriet, men genom Jedi Knight-serien har han utvecklats från en stereotypisk prisjägare till jediriddare på ett bra vis. I detta spel slipper vi dock de horribla/fantastiska filmade berättelsesekvenserna som var en konstant källa till underhållning i föregångaren.

Det är svårt att summera känslorna jag har för detta spel, då mycket av nostalgin fortfarande sitter kvar från när jag spelade originalversionen för snart 18 år sedan. Väldigt mycket har åldrats på ett mindre smickrande vis, men när den gamla storheten skiner igenom i form av stämning och ljussabeldueller är det ganska imponerande att det finns element som fortfarande håller. Om du är medveten om att produkten du får är en ren portning av ett spel från enklare tider och är okej med detta tror jag att du definitivt att du har något att hämta här. Om du, liksom jag, har börjat vänja dig vid modernare designidéer kanske det är lika bra att leva på de gamla minnena istället.

Recensionsdata

Utvecklare: Aspyr Media
Utgivare: Aspyr Media
Utgivningsdatum: 24/09/2019
Pegi:12
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.