Assassin’s Creed III Remastered

Vi har på sistone börjat se en trend i spellanseringarna på Switch, där populära spel från förra spelgenerationen börjar leta sig in på Nintendos hybridkonsol. I teorin är detta förstås ett trevligt inslag och ett effektivt vis att bredda spelutbudet som inte tvingar utgivarna att dumpa alltför mycket pengar och resurser på projektet.

Dessa portningar har dock inte alltid varit av det bästa slaget, vilket förstås gör att upplevelsen faller platt i många fall. Tidigare under året fick övriga plattformar ta del av Assassin’s Creed III Remastered, och det blev utan tvekan det bästa sättet att spela detta snart sju år gamla lönnmördarspel. Men hur håller då Switch-versionen i jämförelse?

Assassin’s Creed III fick ursprungligen ett lite blandat mottagande, mycket för att förväntningarna var skyhöga på spelet som skulle knyta ihop den övergripande Desmond-berättelsen. Jag kan medge att spelet har en relativt lång startsträcka, men när saker och ting väl kommer igång bjuds vi på en ganska intressant berättelse baserad under det amerikanska frihetskriget.

Vi får bekanta oss med engelsmannen Haytham Kenway, som efter ett spektakulärt mord i början av spelet skickas till kolonierna i Nordamerika för att finna en okänd skatt som utlovar oändliga mängder rikedomar och makt. Ju längre berättelsen går står det dock klart att allting inte är så svart eller vitt som det ser ut vid ytan, och leder så småningom till en av de mer överraskande svängarna som spelserien har bjudit på.

Assassin’s Creed III har dessutom seriens kanske absolut bästa bov. Jag kan inte påminna mig om någon annan karaktär i serien som utsöndrar så pass mycket koncentrerad ondska och obehaglighet.

De röda rockarna verkar färga av sig på gräset av någon anledning.

Det som lätt glöms bort i denna återutgivning är att även Assassin’s Creed III: Liberation är inkluderat. Detta spel som ursprungligen släpptes exklusivt till PlayStation Vita är en väldigt intressant sidoberättelse i universumet där vi får spela som Aveline de Grandpré under 1700-talets New Orleans.

Hennes bakgrund med både en fransk och afrikansk förälder gör att hon inte riktigt passar in i något av dessa tydligt fördefinierade fack, men samtidigt har hon möjlighet att blanda in sig i olika grupper beroende på vilka kläder hon har på sig. Om du vill infiltrera ett slavläger kan du ta på dig något torftigare för att inte sticka ut i mängden, medan överklassfester med fördel kan infiltreras med stora flådiga klänningar.

Berättelsen är ganska mörk i tonen och handlar mycket om den vidriga slavhandeln som pågick rikligt i området under denna tidsperiod. Den utspelar sig dessutom både i den livliga stadskärnan och ute i de livsfarliga träskmarkerna som kryllar av alligatorer.

Aveline smider planer från hustaken.

Det märks dock ganska tydligt emellanåt att det är i grunden skapat för en handhållen plattform, då berättandet ibland kan kännas lite korthugget och förenklat. Det är dock definitivt värt att spela igenom, då många troligtvis missade det när det ursprungligen släpptes. Det är inte en berättelse som är central för den övergripande serien, men definitivt ett underskattat Assassin’s Creed-spel.

Trots att samlingen innehåller två ganska starka Assassin’s Creed-spel finns det en del problem på den tekniska fronten som påverkar upplevelsen. Att kalla samlingen för en remaster är kanske lite av en överdrift då spelen nästan har fler likheter med originalversionerna från förra generationen. För att få spelet att rulla ordentligt har utvecklarna behöver ta en hel del genvägar med det visuella, av förståeliga skäl. Jag upplever dock att optimeringen inte har fungerat fullt ut, och det finns fortfarande lite för omfattande prestandaproblem. Det fungerar dock betydligt bättre i handhållet läge, och även om prestandan inte är perfekt där heller så gör åtminstone den mindre skärmen att de visuella skavankerna inte syns lika tydligt som på en TV.

I grund och botten är det dock ett väldigt trevligt paket som bjuder på massor av högkvalitativt innehåll. Switch-versionen kanske inte är den bästa av versionerna, men om du huvudsakligen spelar portabelt är det ändå något jag rekommenderar för långresor eller pendlingar. Tiden går ohyggligt fort när du smyger efter tempelriddare.

Recensionsdata

Utvecklare: Ubisoft
Utgivare: Ubisoft
Utgivningsdatum: 21/05/2019
Pegi:18
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.