Murder by Numbers

Picross-pussel i digital form är något som har funnit stor popularitet på handhållna Nintendo-plattformar. För min egen del har jag aldrig riktigt trillat ned i detta hål eftersom jag inte har sett charmen med dem på avstånd, men nu när Mediatonic har beslutat sig för att korsa detta koncept med ett mordmysterium är jag genast mer intresserad.

I praktiken är alltså Murder by Numbers dels ett pusselspel, dels en visuell roman som på många vis påminner om Ace Attorney-spelen. De har till och med anlitat samma kompositör som låg bakom flera av spelen i serien, och det märks på hela stämningen som skapas att utvecklarna har haft klara inspirationskällor.

Berättelsen inleds med att vi bekantas med Honor Mizhari, en skådespelerska som har en av huvudrollerna i den populära detektivserien Miss Terri. Det är sista inspelningsdagen för säsongen, och Honor blir inkallad på chefens kontor efter sista tagningen. Han beter sig lite underligt, men häver till slut ur sig att Honor inte kommer att få sitt kontrakt förlängt till nästa säsong, trots seriens popularitet.

Hårda ord haglar emellanåt i dialogen.

Honor stormar iväg mot parkeringsplatsen, arg och frustrerad, för att bege sig iväg därifrån. Där stöter hon på något så slumpmässigt som en svävande dator med minnesförlust. Den har bara några basala funktioner kvar som den har lyckats återställa vid uppvaknandet på en soptipp, men introducerar sig som SCOUT. Honor är dock mer intresserad av att hitta sina bilnycklar, som plötsligt har försvunnit. När hon återvänder in i studiobyggnaden för att se om hon har glömt dem där upptäcker hon istället att hennes chef precis har blivit mördad.

Eftersom Honor har erfarenhet av detektivyrket genom sin skådespelarkarriär anser hon sig kvalificerad nog att assistera i utredningen, med hjälp av hennes nya följeslagare SCOUT förstås. Detta gör du genom att analysera ledtrådar, vilket i praktiken innebär att du löser ett picross-pussel, eller genom att prata med misstänkta eller vittnen. Du stöter dock ofta på motstånd i form av den ansvarige utredaren Detective Cross, som av förklarliga skäl inte är en större fan av att civila människor rotar runt på brottsplatsen.

En del av ordvitsarna är snudd på kriminella, om nu mord inte var tillräckligt.

Om du inte är familjär med picross-konceptet är det i grund och botten ett pussel som ska lösas på ett rutnät. Du får ledtrådar om hur många markeringar som ska finnas på varje rad och kolumn, och ska genom dessa ledtrådar och med en god portion uteslutningsförmåga lista ut vilka rutor som ska markeras. När du har markerat rätt rutor kommer pusslet att visa en bild som representerar till exempel bevismaterial för fallet du jobbar med.

Som nybörjare i denna pusselform upplever jag att spelet är ganska bra på att mjukstarta och lära ut koncept och tankesätt. Jag misstänker därför att veteraner kommer att blåsa igenom början av spelet ganska smärtfritt. Utmaningen stegras dock ganska markant efter ett tag, men även om du skulle köra fast totalt finns det ganska bra hjälpmedel som kan få dig på rätt spår. Du får förstås en bonus för varje pussel du klarar utan assistans, men det påverkar inte själva berättelsen.

Både karaktärer och berättelse är väldigt välskrivna, och det finns både en god portion humor och charm i allt som skildras. Eftersom spelet utspelar sig på 90-talet finns det en hel del underhållande referenser och designval som oftast träffar rätt. Jag vet dock inte hur många yngre människor idag som kommer att förstå vad Usenet är för något, men det var något jag definitivt uppskattade.

Murder by Numbers är utan tvekan ett inköp för alla som gillar pusselinriktade spel, men även om du bara gillar mysterier i stil med Ace Attorney-spelen så tror jag att det finns tillräckligt mycket att hämta här. Jag vet åtminstone att jag har blivit såld på picross på ett vis som jag inte hade förväntat mig.

Recensionsdata

Utvecklare: Mediatonic
Utgivare: The Irregular Corporation
Utgivningsdatum: 05/03/2020
Pegi:12
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.