Half Past Fate

Ibland har livet en tendens att ta de märkligaste svängarna. Det som för några år sedan kändes som den naturliga vägen framåt kan idag kännas helt främmande, och ambitioner som har legat latent under en längre tid kan plötsligt vakna till liv. Detta är grundtemat i det berättelsedrivna äventyrsspelet Half Past Fate, där vi i en rad tillbakablickar får följa en handfull karaktärer som har olika former av kärleksbekymmer.

De olika scenarierna har tagit mycket inspiration från de många romantiska komedier som har släppts i filmformat, men lyckas tack vare välskrivna karaktärer och en övergripande charm undvika många av de fallgropar som genren brukar bjuda på.

Spelet är designat som ett klassiskt äventyrsspel, där du i varje scenario behöver lösa en rad olika problem genom att kombinera ett föremål med ett annat, eller genom att få fram relevant information genom dialog. Det märks dock att den huvudsakliga fokuspunkten är karaktärsinteraktionen, och det är även här som spelet skiner allra mest.

Referenshumorn är det inget fel på.

Trots att du följer flera olika personers kärleksöden känns ändå varje enskild karaktär väldigt levande, och det finns alltid något i scenariot som man kan relatera till. Även dialogen är väldigt välskriven, och gör att man lever sig in i varje liten med- eller motgång som hör till kärleken. Allt från pinsamma interaktioner med personen man är intresserad av, det återkommande missade ögonblicket till det där tillfället när allting klaffar. Allt detta är ypperligt skildrat med en välavvägd portion humor för att skapa lite lättsamhet.

Spelvärlden är underbart detaljerad och färgrik i den retroinspirerade pixelgrafiken, och det är ett sant nöje att undersöka alla skrymslen och vrår. Även detaljer som inte har något med den huvudsakliga berättelsen att göra är roliga att utforska, då det oftast finns någon underhållande kommentar eller i vissa fall till och med referenser till tidigare punkter i spelet om en del saker. Det är överlag ett otroligt väldesignat och sammanhängande spel, och det har dessutom ett soundtrack som omedelbart sätter sig i huvudet och aldrig vill lämna igen.

Ordvitsarna kanske behöver lite mer tid i ugnen…

Berättelser som är baserade runt återblickar till olika punkter i historien kan lätt bli lite onödigt komplexa, och i värsta fall visar det sig att det icke-linjära berättelsesättet inte direkt bidrar med något i slutänden. Här är faktiskt Half Past Fate ett undantag, då det på ett effektivt vis gradvis introducerar hur de olika huvudpersonerna har kopplingar till varandra. Det gör att när väl slutklämmen i nutid kommer, så har du en större förståelse för helheten och emotionell koppling till varje enskild karaktär.

Jag måste erkänna att jag var helt och hållet obekant med Half Past Fate när koden dök upp i min inbox. Det dröjde dock inte många minuter förrän jag var uppslukad av berättelsen och den övergripande underbara stämningen som spelet skildrar. Mysigare berättelse är svår att hitta i spelform.

Recensionsdata

Utvecklare: Serenity Forge
Utgivare: Way Down Deep
Utgivningsdatum: 12/03/2020
Pegi:3
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.