Ageless

En av de svåraste genrerna att försöka ge sig på numera är retroinspirerade plattformsspel med pixelgrafik. Inte nog med att det finns många spel att konkurrera med, men det finns även många otroligt välgjorda spel i denna populära nisch.

Detta är inget som studion One More Dream skräms av dock, för det visar sig att de har något nytt och fräsch att tillföra bland de många bekanta elementen.

I berättelsen får vi bekanta oss med Kiara, som har hamnat i en situation som säkert är bekant för många av oss. Hon har svårt att finna ett mål i livet och vet inte riktigt vad framtiden har att erbjuda, vilket gör att vardagens hjulspår blir djupare och djupare. Enligt rykten finns det dock en magisk portal som kan dela ut diverse förmågor till personen som finner den, och Kiara tänker då att denna förmåga måste kunna ge henne en hum om vad nästa steg i livet borde bli.

Hela familjen Noshörning är representerad här.

Efter en lång tids sökande utan resultat börjar hon ge upp hoppet dock, men då förändras allt. Efter ett dramatiskt fall nedför ett stup lyckas hon hamna på rätt köl, och får till slut sin efterlängtade specialförmåga. Det visar sig vara en pilbåge som kan föråldra eller föryngra det du skjuter på, och Kiara är mer förbryllad än tidigare. Vad ska detta göra för att hjälpa henne på rätt väg i livet?

Den grundläggande spelmekaniken cirkulerar som förväntat runt denna magiska pilbåge som låter dig lösa diverse pussel för att kunna ta dig vidare i spelvärlden. Exempelvis kan du stöta på en klippkant som är för hög för dig att nå, men om du skjuter en föråldringspil på blomman som har börjat växa vid basen av denna klippa kan du plötsligt få en skjuts upp när denna blomma förvandlas till en stor klängväxt.

Glöm aldrig att läsa det finstilta i avtalet…

På samma vis kan du interagera med djurlivet, som när du exempelvis stöter på en vägg som du måste passera igenom. Din båge kommer inte att göra mycket nytta på en stenmur, men om du föråldrar ägget som ligger på marken tills det förvandlas till en ilsken noshörning blir hindret snabbt avverkat. Du kan även använda djur eller växter för att få en rejäl skjuts åt valfritt håll, för att kunna passera över stup eller hinder som du inte bara kan hoppa över.

Dessa mekaniker är väldigt genomtänkta, och det skapas hela tiden variationer på konceptet för att få dig att tänka på nya sätt och för att skapa variation i pusslen. Varje nytt område i spelvärlden har nya former av växter eller djur som fungerar på nya vis och har andra evolutionsformer, och efter en stund blir det både klurigt ur ett pusselperspektiv och rent plattformsmekaniskt. Det finns en del inspiration taget från Celeste i speldesignen, och även om det inte riktigt når upp till denna nivå överlag så kommer det att tilltala samma målgrupp.

Berättelsen är välskriven och även om den ligger lite i baksätet jämfört med pusslandet och plattformandet tycker jag ändå att den fyller en viktig funktion i helheten. Om du är ute efter ett välgjort plattformsspel som både utmanar tanke och koordination är Ageless något du inte borde missa.

Recensionsdata

Utvecklare: One More Dream
Utgivare: Team 17
Utgivningsdatum: 28/07/2020
Pegi:7
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.