New Super Lucky’s Tale

New Super Lucky’s Tale är ett spel som minst sagt har haft en intressant resa sedan ursprungliga lanseringen. Det var från början ett VR-exklusivt spel vid namn Lucky’s Tale och släpptes i samband med sjösättningen av Oculus Rift, men det dröjde inte alltför länge innan det även letade sig till Xbox One i mer traditionellt utförande och med namnet Super Lucky’s Tale.

Nu är det dags för denna 3D-plattformare att inta scenen på Nintendo Switch med namnet New Super Lucky’s Tale istället. Hur kan då detta spel mäta sig med den ganska hårda konkurrensen på Nintendos hybridplattform?

I berättelsen tar du dig an rollen som räven Lucky, vars uppgift är att skydda en magisk bok. Det finns förstås gott om onda krafter som försöker lägga sina vantar på denna bok, och en av dessa är trollkarlen Jinx. Efter en konflikt sprids bokens sidor i diverse olika världar, och Lucky behöver därför bege sig till dessa platser för att återställa boken till det ursprungliga skicket.

Ibland får man ta en liten paus i äventyrandet och slappa lite.

Dessa sidor kan du finna på en rad olika vis. Huvudsakligen får du en sida i slutet på varje nivå du spelar, men det finns även bonussidor att samla på vägen dit. Dessa kan du låsa upp till exempel genom att samla 300 mynt eller om du finner alla gömda bokstäver. Det finns även en del att finna i själva hubbvärlden mellan nivåerna i form av gömda pusselnivåer. När du har nått ett visst antal sidor låser du upp en stor port som leder till denna specifika världs bossfight, där du får testa dina färdigheter innan du får lov att resa vidare till nästa spelvärld.

Det är med andra ord ett väldigt traditionellt upplägg, men även om det är beprövat så fungerar det väldigt bra. Det finns en ihållande känsla av att du rör dig framåt och spelet bjuder faktiskt på en hel del omväxling, både när det gäller miljö, fiender och nivådesign. Ena stunden spelar du en nivå som är en traditionell 3D-plattformare, medan nästa kan vara sidoskrollande, och utvecklarna har lyckats med att få olika spelsätt att fungera bra i praktiken.

Är den stora roboten min vän eller ett snabbt slut på äventyret? Finns bara ett sätt att ta reda på antar jag.

När jag spelade Xbox-versionen för ett par år sedan kommer jag ihåg att jag ganska snabbt tappade intresset för spelet, men jag är faktiskt glad att jag gav det en ny chans i samband med denna recension. Det finns en hel del charm i presentationen, och spelvärldarna bjuder på många härligt färgglada miljöer.

Det har ju förstås lite svårt att hävda sig mot mer etablerade konkurrenter på plattformen, som till exempel Super Mario Odyssey, men det finns ju också lite skillnad på utvecklingsbudget och mål där. Det är inte det mest nyskapande plattformsspel jag har sett, och laddningstiderna kan ibland bli lite i längsta laget, speciellt i handhållet läge. Men faktum kvarstår att det är ett spel med en solid grund som ofta lyckas förmedla en väldigt mysig stämning. För mig räcker detta ganska långt när det gäller ett plattformsspel.

Recensionsdata

Utvecklare: Playful Corp
Utgivare: Playful Corp
Utgivningsdatum: 08/11/2019
Pegi:3
Johan
Senaste inläggen av Johan (se alla)

Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.